Kista Galaxy satsar på unga

Kista Galaxys pojkar -06 lag här bland annat tillsammans med Henok Goitom till höger och hans pappa Habtemariam Goitom till vänster.
Kista Galaxys pojkar -06 lag här bland annat tillsammans med Henok Goitom till höger och hans pappa Habtemariam Goitom till vänster.
Kista Galaxy är mest känt för sitt herrlag som på kort tid avancerat till division 3. Nu gör AIK-ikonen Henok Goitoms klubb en storsatsning på ungdomsfotboll.

– Vi vill ge tillbaka till vårt närområde, säger han.

Ett lag bestående av pojkar födda 2006 är redan igång och tränar. Nu drar Kista Galaxy igång en storsatsning på ungdomsfotboll.

– Vi letar efter pojkar och flickor som är födda 2006 – 2008 som vill spela fotboll i vår förening, säger Henok Goitom.

Att bli ledande inom svensk ungdomsfotboll har varit ett av Kista Galaxys huvudmål från start, först nu är klubben redo organisationsmässigt.

– Vi vill ge tillbaka till vårt närområde. Ungdomarna ska inte behöva söka sig långt från sina hem för att få en bra fotbollsutbildning, säger Goitom.

Ett samarbete med Nacka FC och den spanska fotbollstränaren Sergi Angulo Lerin har inletts. Föräldratränare och tränare inom Kista Galaxy kommer kontinuerligt att utbildas av spanjoren.

– Denna ungdomssatsning hade inte varit möjlig om inte Nacka FC hade stöttat oss i vår idé. Sergi är PRO-licensierad, den högsta utbildningen en tränare kan ha, och har tidigare varit verksam i La liga-klubben RCD Espanyols ungdomsakademi. Vi ser fotboll på samma sätt, säger Henok Goitom.

Man arbetar alldeles för lite med spelförståelse och speluppfattning i svensk ungdomsfotboll, tycker de.

– Det är precis de sakerna som gör att skillnaden är så stor mellan svensk och europeisk fotboll. Vår filosofi handlar jättemycket om just spelintelligens. Om du är steget före dina motståndare så har du fördel hela tiden, säger Henok Goitom.

För att kunna bilda nya ungdomslag krävs engagerade föräldrar eller andra ledare som är beredda att kliva in som tränare i Kista Galaxy.

– Hur stor eller hur liten denna satsning blir beror helt och hållet på intresset. Ju flera engagerade föräldrar, desto fler barn får chansen att spela hos oss. De kommer inte att känna sig utelämnade på planen eftersom de får gå vår utbildning och veta vad de ska fokusera på på varje träning, säger Henok Goitom.

När Kista Galaxy har fått snurr på ungdomsverksamheten ska fotbollsträningen integreras med barnens skolgång genom läxhjälpen som klubben drivit i några år.

– Inom fotbollen är det inte många som lyckas och då är det viktigt att man har tagit skolan seriöst. Om någon Galaxyspelare behöver hjälp med läxorna framöver så kommer man att kunna gå till vår läxhjälp där läxhjälparna idag gör ett otroligt jobb, säger Henok Goitom.

31-åringen meddelade nyligen att han lämnar AIK för ännu en proffskarriär utomlands. Vilken klubb det blir är inte klart. Oavsett var han hamnar kommer han att hålla ett vakande öga på Kista Galaxy.

– Leonardo Us och min pappa Goitom kommer att vara ansvariga för ungdomsverksamheten.

Fakta

Har kampsport för tjejer

Kista Galaxy FC startades 2011 av Henok Goitom, hans pappa Habtemariam Goitom, Yonnas Seyoum och Robel Alazar.

Sedan 2011 har föreningen klättrat från division 7 till division 3.

Klubben driver också en rad sociala projekt. Däribland kostnadsfri kampsport för tjejer i samarbete med Olympia Kampsportscenter på Odenplan.

Vill du börja som spelare eller tränare i Kista Galaxy, mejla: fotboll@kistagalaxy.se