Kista Sports Club vill få igång tjejerna

Ett av få flicklag i fotboll på Järvafältet. Nu satsar Kista SC hårt på att locka tjejerna till idrotten.
Ett av få flicklag i fotboll på Järvafältet. Nu satsar Kista SC hårt på att locka tjejerna till idrotten.
Fotboll, innebandy och dans, Kista SC satsar för få igång tjejerna. Bland annat genom rabatterade avgifter. Föräldrar har inte alltid råd att betala för alla barn, pojkar premieras mer, tror projektledaren Sonja Dousa.

De går mot strömmen, Romejsa, Amanda, Rawan, Lwam och de andra tjejerna i Husbygårdsskolans gymnastiksal. De spelar nämligen fotboll – vilket är förhållandevis ovanligt på Järvafältet.

I deras förening, Kista Sports Club, finns 23 pojklag, men bara två flicklag.

– Den enda idrotten som det finns mycket tjejer i på Järvafältet, det är basket, säger Sonja Dousa i Kista SC:s styrelse.

Hon är övertygad om att det finns ett intresse även för andra idrotter bland Järvatjejerna.

Men många får aldrig chansen. Området är socialt utsatt och många familjer har inte råd att betala medlemsavgifter för alla sina barn.

– Jag tror att pojkar premieras lite mer, säger Sonja Dousa.

Kista SC satsar stort på att locka tjejer – och kvinnor – till idrotten, bland annat genom låga avgifter.

De latinoinspirerade dansklasserna i Akalla by som startade i början av februari kostar exempelvis bara 500 kronor för 15 gånger och har redan blivit en jättesuccé.

– Det är inte alla som har råd att dansa zumba på Sats. Men hos oss har man råd eftersom vi är en ideell förening. Vi vill inte göra intäkter utan brinner för att få folk att röra på sig, säger Sonja Dousa.

Efterfrågan är stor och Kista SC letar efter fler danslärare för att kunna starta fler klasser. Planer finns även på att hitta pengar till att göra lokalen mer dansvänlig med speglar och bättre golv.

Att locka tjejer till fotbollen är svårare. Trots att medlemsavgiften är betydligt lägre än den killarna betalar.

Pia Sundström som tränar tjejerna i Husbygårdsskolan tror att det har med tradition att göra. Tjejer på Järvafältet spelar basket, inte fotboll.

Nyckeln är att få in tjejerna så tidigt som möjligt och bygga underifrån. När de äldre förebilderna finns kommer lagen att fyllas på automatiskt.

– Målet är att ha lag i alla ålderskullar, men framförallt att lagen ska överleva, säger hon.

Pia Sundström började som tränare för flickor födda 99, där dottern spelade. När laget skulle ta klivet över till elvamanna-fotboll fanns bara nio tjejer kvar och laget lades ned.

– Min dotter gick till Vasalund, många andra slutade och lade sig på sofflocket. Jättetråkigt och just det som vi vill undvika. Jag har själv spelat både fotboll och innebandy och brinner för att tjejer ska få hålla på med sport, säger Pia.

För att locka in tjejerna satsar klubben hårt på drop-in verksamhet utan krav på närvaro. Man planerar även en turnering med fina priser bara för flickor på Kvarnbacka den 9 maj för alla, från de som aldrig hållit i en boll till de som har höga ambitioner.

Fakta

Från dans till cykelkurser

Den latinoinspirerade dansen i Akalla by på söndagar är öppen för kvinnor från 16 år. En klass startar klockan 16.00, den andra 17.30.

Drop in-fotboll för kvinnor från 15 år är det i Husbyhallen på söndagar 20–21.

Spontaninnebandy för kvinnor från 15 år startar den 6 april.

Cykelkurser anordnas vid efterfrågan i samarbete med stadsdelsnämnden, Stockholms stad och NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Källa: KISTA SC.