ANNONS

Kista vann galen rysare

Sverigefyran Jessica Silvennoinen, 11, hejade fram sina äldre klubbkompisar.
Sverigefyran Jessica Silvennoinen, 11, hejade fram sina äldre klubbkompisar.
Fyrisfjädern har dominerat svensk badminton i 15 år. Nu är eran över.

Uppstickaren Kista vann lag-SM.

Tack vare en fyrarummare i Ärvinge och en ­genialisk värvningsstrategi.
ANNONS

Det var en helt galen SM-final. En rysare i sju akter i 178 minuter.

Svensk badmintons superklubb Fyrisfjädern och uppkomlingen Kista följdes åt till 3–3 i matcher.

Kistas indones Setyaldi Putra Wibowo blev stor matchhjälte genom att avgöra mot Sverigeettan i herrsingel Henri Hurskainen, en spelare han inte besegrat tidigare.

Kistas klubbchef Bosse Bjunér grät glädjetårar, sprutade champagne och firade i guldhatt.

– Fyrisfjädern har haft sin era. De har vunnit nio år i rad, totalt 15 år, nu är det vår tur, säger Bosse Bjunér.

Hans dotter och Kistas dubbelspecialist Cecilia Bjunér som spelat i klubben sedan barnsben hittar knappt ord.

– Vi har kämpat för det här så himla länge. Två gånger har vi varit i final och resten av gångerna i semifinal. Nu kände vi – nu är vi verkligen där. Det känns helt sjukt, säger Cecilia Bjunér.

Bakom skrällguldet ligger en ­genialisk värvningsstrategi.

Matchhjälten Setyaldi Putra Wibowo, damettan Hera Desi och tränaren Indra Lesmana har alla hämtats från ett av världens bästa badmintonländer – Indonesien.

ANNONS

– Det har varit jättebra. De kommer från den näst största klubben i Indonesien. Setyaldi och Hera är båda toppspelare och har spelat i landslaget, säger Cecilia Bjunér.

Innan spelarna sattes på flyget till Sverige scoutades de ordentligt. Den delen har skötts av Cecilia Bjuners pojkvän och Kistaspelaren Sakti Kusuma som kom från Indonesien för några år sedan och numer har uppehållstillstånd i Sverige.

– Han har kontakter med coacher i Indonesien och kollar upp att spelarna verkligen är vad de utger sig för att vara på pappret. Man kanske tror att man värvar en dubbelspecialist och så får man något helt annat, säger Cecilia Bjunér.

I Sverige bor indoneserna tillsammans i klubbens fyrarummare i Ärvinge.

– De tränar tillsammans med sina kompisar och känner sig trygga här. Det är ett äventyr för dem att komma till Sverige och de tjänar bra med pengar som de kan skicka hem till sina familjer, säger Bosse Bjunér.

Ni har hittat ert vinnande koncept?

– Ja. Och jag förstår inte att andra inte har anammat det.

I stället för att avlöna en dyr svensk tränare en hel säsong och plocka över utlandsproffs enkom för att spela matcher, har Kista satsat på en kombination. De har inte bara värvat en indonesisk tränare, vilket är attraktivt för att locka över duktiga spelare. De har även letat efter spelare som även kan fungera som juniortränare i klubben. Personer som avlönas under åtta, tio månader.

– Att plocka över någon bara för att spela matcher skulle inte ha fungerat. Det hade blivit för dyrt, vi behöver ju pengar till tränare också. Därför är det här konceptet bra. Det var därför vi vann SM, ­säger Bosse Bjunér.

Kista Badmintonklubbs klack bar fram sitt lag till seger i lag-SM i Solnahallen i torsdags. De 500 åskådarna på plats bjöds på en gastkramande tillställning som varade i närmare tre timmar. Den 15-faldiga svenska mästaren Fyrisfjädern besegrades med 43.

Fakta

Få från Järva når badmintoneliten

Kista Badmintonklubb huserar i Kista Racket Center.

I dag har klubben 115 juniorer från U11 och upp till U19.

Kubben sysselsätter även 100 skolbarn i Idrottslyftet.

Bara 40 procent av spelarna bor i området, än färre når ungdomselitnivå.

”Många här ute har inte råd att lägga pengar på sina barns idrott. Det är något jag tycker att man borde lösa politiskt”, säger klubbchefen Bosse Bjunér.

Fakta

Dopningskontroll förstörde bankett

I Kistas nyblivna mästarlag spelade Cecilia Bjunér, Toni Holm Lovén, Sakti Kusuma, Hera Desi, Setyaldi Putra Wibowo och Rickard Eidestedt.

Den sistnämnde var nog extra glad efter finalen eftersom han inför den här säsongen valde att lämna Fyrisfjädern efter sex raka SM-guld med klubben.

Guldbanketten som skulle ha hållits finalkvällen fick skjutas upp eftersom 2 av spelarna kallades till dopningskontroll.