Kjell är redo för sitt 23:e vasalopp

Kjell Strand genomför ett av de sista träningspassen i Velamsund inför Vasaloppet.
Kjell Strand genomför ett av de sista träningspassen i Velamsund inför Vasaloppet.
Kombinationen kanonform och bruten skida kunde ha stoppat Kjell Strands Vasalopps­karriär. Men i år gör han sin 23:e start.

– Nu är målet att åka 30 innan jag funderar på något annat.

När Kjell Strand var ”riktigt liten” var han med i Vasaloppet som funktionär.

– Jag stod vid en kontroll och delade ut blåbärssoppa, valla och gav dem lite uppmuntring. Jag tyckte att det såg spännande ut och då kom tankarna att det skulle vara kul att prova på. Redan då uppskattade jag skidor och vinter. Jag gillar även slalom och skridskor och familjen tillbringar kanske tre veckor i fjällen varje år.

Eftersom deltagarna måste vara minst 18 år fick han bromsa sig. Men som 23-åring, 1980, gjorde han sin första start.

– Första gången är det ju lite avskräckande med 90 kilometer. Men nu ägnar jag ingen tanke åt om jag ska klara det eller inte.

1994 var året som kunde ha ändat vasaloppskarriären.

– Jag hade sönder en skida efter bara två kilometer, och lyckades inte laga den. Jag stod bra till, i andra led, och tänkte att jag skulle åka upp i första led. Men det tog för lång tid och jag tvingades bryta. Vi hade bestämt att vi efteråt skulle ha lite fest med klubben jag åkte för. När alla pratade om hur trevligt eller slitigt de hade haft det satt jag mest och tjurade. Det var en stor besvikelse.

Han tappade sugen och stod över de två kommande åren.

– Vi skulle renovera huset och det hade sin inverkan men framför allt var jag irriterad över att jag var så bra tränad och inte nådde mitt mål.

Men 1998 var han tillbaka i spåren och gjorde sin snabbaste tid någonsin: 5.07,12. Han minns också snittiden genom alla år: sex timmar och femton minuter.

Vissa år har han åkt så pass snabbt att det räckt till Vasaloppets prestationsmedalj – vinnartiden plus 50 procent. Om vinnaren exempelvis åker på fyra timmar måste medaljaspiranter åka på sex timmar eller snabbare.

Men exakt hur många medaljer han skördat har han glömt.

– Kanske ett tiotal, jag vet faktiskt inte. Det är roligare att åka skidor än att hålla reda på statistik.

Han har åkt Öppet spår också men föredrar det klassiska Vasaloppet.

– När startskottet går och alla går i väg samtidigt är det väldigt hög stämning. Jag tycker det är kul att vara där några dagar innan och känna in stämningen, prata valla och träning med alla skidentusiaster – det får jag aldrig nog av. I år åker jag upp på fredag för att testa spåret, valla skidor och vila.

Han har sprungit Lidingöloppet och Stockholm marathon men har än så länge inte kastat på sig badbyxorna eller hoppat upp på cykelsadeln för att genomföra hela Klassikern: Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.

– Jag har inte haft någon lust att göra klassikern tidigare men kanske nu. Men det är svårare att springa nu när jag är äldre, jag har en hälsena som larvar sig lite och jag är inte så jätteförjtust i att cykla ännu, även om det är skonsamt för kroppen.

Fakta

Nära nå topp 1 000 för tio år sedan

Namn: Kjell Strand.

Ålder: 55 år.

Bor: Skuru.

Bästa vasaloppstid: 5.07,12 (1998).

Bästa Vasaloppsplacering: 1 117 (1993).

Aktuell: Åker Vasaloppet på söndag.