ANNONS

Kjell blev rallykung i en hyrbil

I helgen vann Kjell Sandberg SM-guld i rallysprint. Nu byter han bil och kör Svenska rallyts historiska klass i en Opel Ascona från 1978.
I helgen vann Kjell Sandberg SM-guld i rallysprint. Nu byter han bil och kör Svenska rallyts historiska klass i en Opel Ascona från 1978.
I helgen körs Svenska rallyt i Värmlandsskogarna.

Motorprinsen Carl Philip finns på plats. Han får sällskap av en nykorad kung; 56-årige Kjell Sandberg från Trollbäcken är svensk mästare i rallysprint.
ANNONS

Kjell ”Kjelle” Sandberg tog körkort som 18-åring och började per omgående tävla i rally.

38 år senare kom den största triumfen under en lång karriär. I helgen i Piteå vann den 56-årige Trollbäckenbon SM-guld i rallysprint. Co-driver var Göran Lönnmark, även han från Trollbäcken.

– Nu står jag i historieböckerna! Jag visse att chansen att vinna var stor eftersom jag hade en bra bil, säger Kjell Sandberg.

Han hade av en bekant hyrt en riktig värstingbil, en fyrhjulsdriven Ford Fiesta WRC. Toppfarten är 210 kilometer i timmen, och bilen har en turbodriven motor på 1 600 kubik som ger 350 hästar.

– Det här är en typ av bil som används i VM-serien i rally. Den kostar ny ungefär 4,5 miljoner kronor.

I rallysprint kör man flera kortare sträckor på tid. Ekipagen startar med en minuts mellanrum och slår ut varandra tills det återstår ett finalfält. Kjell Sandberg och hans hyrbil tog SM-guldet med god marginal.

Dagen efter triumfen i Piteå var Kjell Sandberg tillbaka i garaget i Trollbäcken. Vinnarbilen hade återbördats till sin ägare, och ett helt annat fordon står nu i centrum. En Opel Ascona 400 av årsmodell 1978.

I helgen ska Kjell Sandberg tävla i Svenska rallyts historiska klass där bilarna måste vara från före 1982. Rallyt körs i vintriga Värmlandsskogar förutom två sträckor som går i Norge.

– Visst är rallysprint roligt. Men nu är det riktigt rally i skogen och det tycker jag bäst om.

ANNONS

Det lär inte bli någon framskjuten placering i helgen.

– Jag har ju inte tävlat i en tvåhjulsdriven bil sedan 1984.

Kjell Sandbergs Opel Ascona ligger alltså inte i samma division som vinnarbilen i Piteå. Men den är trots sina 38 år på nacken en dyrgrip.

– Sålde jag den nu skulle jag få ungefär 800 000 kronor. Den är speciell eftersom Walter Röhrl har tävlat med den i rally-VM.

Tysken Walter Röhrl vann rally-VM 1982 i en Opel Ascona 400. Kjell Sandberg är inte 100 procent säker på att VM-titeln bärgades i hans bil, men det ska undersökas noga med hjälp av bland annat chassinumret.

Under sin långa karriär som rallyförare har 56-årige Kjell Sandberg tagit drygt 200 totalsegrar.

– Jag har inte lika snabba reflexer som när jag var yngre och det är klart att jag tappat skärpa. Men samtidigt har jag skaffat mycket rutin genom åren och jag har en hög lägstanivå.

Hur länge tänker du fortsätta tävla?

– Jag hade tänkt sluta i år. Men efter SM-guldet i Piteå kanske det blir så att jag fortsätter. Det är en sådan glädje att vinna, och så uppskattar jag kamratskapet i sporten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.