ANNONS

kkkkölkö

Jonna Eson Brådhe.
Jonna Eson Brådhe.
Rallyföraren Jonna Eson Brådhe var förra helgen med om en rejäl krasch. Hon lyckades kravla sig ur bilen trots svåra smärtor.

Bara en dryg vecka senare är den tuffa tjejen på plats i Qatar för att köra ökenrally.
ANNONS

Just nu är livet öken för Jonna Eson Brådhe trots att 21-åringen gör det roligaste hon vet.

Jonna kör denna vecka ett ökenrally i Qatar där världens åtta bästa kvinnliga förare slåss om en plats i nästa års stortävling ”Sealine cross country rally”.

Det är ett smärre mirakel att hon över huvud taget kan vara med.

När Lokaltidningen Mitt i i onsdags träffade Jonna Eson Brådhe två dagar före avresan till Qatar var hon förväntansfull.

– Jag har aldrig kört ökenrally, det blir min hittills största grej.

Hon står bredvid en av sina bilar i garaget hemma i Vårby. Den ser mer eller mindre ut som ett vrak med sönderslagna rutor och bucklig kaross.

Förra helgen körde Jonna bilen i ett rally i Norrköping. Bredvid satt lillasyster Jill som kartläsare. På sista sträckan kraschade ekipaget. Farten var då cirka 90 kilometer i timmen.

– Högersidan av bilen körde i en sväng ner i djupa spår i banan, säger Jonna. Bilen är lätt så det blev en kraftig studs. Jag trodde vi skulle landa på sidan, men bilen voltade ett helt varv och landade med hjulen mot marken. Jag frågade Jill hur hon mådde och hon sa att det var okej.

Systrarna försökte ta sig ut, men dörrarna hade tagit stryk och gick inte att öppna.

ANNONS

Folk rusade fram för att hjälpa till.

– De ville att vi skulle sitta kvar. Bilen skulle klippas sönder för att vi skulle kunna ta oss ut. Men då vaknade tävlingsmänniskan i mig och jag lyckades komma ut genom en ruta och lade mig ner på gräset.

Det tog 45 minuter innan två ambulanser kom till olycksplatsen. Syster Jill var helt oskadd, men Jonna hade svåra smärtor i nacke och skuldror. Det blev ilfärd till ett sjukhus där det efter röntgen visade sig att Jonna klarat sig bra. Inget var trasigt och kroppen fungerade normalt.

– Jag låg kvar över natten och fick dropp och smärtstillande. Dagen därpå åkte jag hem rejält mörbultad.

Jonna Eson Brådhe hade nästan hela tiden rallytävlingen i Qatar i tankarna. Den ville hon för allt i världen inte missa.

Nu är hon på plats i Qatar och kör mot sju andra kvinnliga förare. Det är både en tävling och ett träningsläger för hur man kör ökenrally.

Jonna skickade från början in en ansökan om att få vara med. Totalt ansökte 85 kvinnor från 39 länder om en plats bland de åtta.

– När jag fick beskedet att jag var uttagen kändes det som att sväva på moln. Jag var i ett lyckorus.

Jonnas framfart på rallytävlingar på hemmaplan hade uppmärksammats. Hon har flera bra placeringar.

– Och så vann jag DM i år och slog alla grabbar.

Om Jonna Eson Brådhe vinner uttagningstävlingen och därmed får köra det stora rallyt i Qatar nästa år kommer ännu fler ögon att riktas mot henne.

– Min dröm är att få kontrakt som fabriksförare och komma ut i världen och tävla.

Fakta

Jonna på nya äventyr i öknen

Namn: Jonna Eson Brådhe.

Ålder: 21 år.

Bor: I villa i Vårby med mamma Liz och lillasyster Jill.

Aktuell: Rallytalang som precis hämtat sig efter den svåra kraschen i en tävling i Norrköping förra helgen. Är speciellt inbjuden till Qatar för att denna vecka köra ökenrallyt ”Cross country rally”.

Klubb: Haninge motorklubb.

Yrke: Egen företagare i cateringbranschen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.