Klar för VM trots smärtan

Numera springer Sophia Sundberg ”bara” 10–12 mil i veckan.
Numera springer Sophia Sundberg ”bara” 10–12 mil i veckan.
Efter ett i många avseenden kämpigt år ska Sophia Sundberg nästa söndag springa sitt andra VM på distansen 100 kilometer.

Att Sverige har ett konkurrenskraftigt lag glädjer henne, men större är att hon kan springa över huvud taget.

Väsby IK:s ultralöpare Sophia Sundberg har under flera år gjort sig känd för att alltid springa. Långt och länge. Stockholm–Uppsala tur och retur med övernattning var en utflykt som etsade sig fast.

Bakslaget följde efter fjolårets VM i Qatars huvudstad Doha. Sophia fick en hemsk smärta i vänsterbenet. Förtvivlad försökte hon springa utan att besegra stelheten och smärtan.

– Usch, det var många tankar. Mentalt jobbigt. Jag bokade en resa till Gran Canaria, på egen hand, för att bara vila.

Så enkel var inte lösningen. Trots sitt arbete som kost- och löparcoach behövde Sophia råd och hjälp.

– Utan hjälpen jag fick hade jag inte sprungit i dag.

En ständigt åsidosatt rörlighet i höfterna var roten till besvären.

Den mycket schemalagda träningsfilosofin fick begravas. Från att ha sprungit 20 mil i veckan är hon numera nere på 10–12 mil och fyller ut antalet träningstimmar med att åka rullskidor eller sitta på cykeln. Men, så sent som i våras kunde hon ändå inte springa.

– Allt blev mentalt. Jag tänkte ”benet, benet, benet”, när jag försökte springa, och då fungerade det inte alls. Jag kör även andningsövningar för att få bukt med problemen.

Den 4 april stod en otrygg Sophia Sundberg på startlinjen i ett lopp i Sydafrika. Oron fanns att hon inte skulle komma många kilometer. Hon vann den mentala kampen och vet sedan det loppet att smärtan i vänsterbenet mildras efter ett tag.

– Det har blivit bättre och bättre, men är ännu inte bra. Jag behöver starta försiktigare än jag gjort förr.

Som om värken inte varit nog råkade Sophia Sundberg ut för en otäck incident under en annan tävling i Sydafrika knappt två månader senare.

– Jag hade sprungit en mil när jag blev överfallen. Allt gick väldigt fort när några personer slet ner mig och in i ett buskage. Men jag tog mig snabbt loss, upp på vägen igen och sprang vidare.

– Jag tror att det var viktigt för mig att fullfölja just då, men rädslan har kommit långt senare. Jag har alltid älskat att springa i skogen, i dag är jag mer försiktig med det.

Att Sophia mot denna bakgrund är en av fyra svenskor som springer VM i Holland den 12 september är anmärkningsvärt.

Och hur klokt är det att tre veckor innan VM tävla över 4,5 mil i Ultravasan (där hon slutade tvåa förra helgen)? Maratonlöpare på elitnivå är generellt försiktiga med att springa för många långlopp.

– Om jag inte hade tävlat hade jag ändå behövt köra ett ultrapass. Att springa tio mil är väldigt jobbigt mentalt, tiden det kräver behöver kroppen vänjas och påminnas om. Dessutom bygger de här långa loppen upp den mentala styrkan. Fysiskt hinner jag ändå återhämta mig fram till VM.

Hennes främsta gren inom ultralöpning är att äta.

– Jag äter jättemycket. Har alltid fokus på att få i mig mycket och bra energi. Det är en förutsättning för att kunna hålla på som jag gör.

I fjol sprang bara två svenskor i VM och det behövs minst tre för att strida i nationstävlingen. Nu har Sophia sällskap av ytterligare tre tjejer och tillhör därmed medaljfavoriterna i lagtävlingen där de tre bästa tiderna räknas.

– Ja, och det är väldigt inspirerande.

Jag hade sprungit en mil när jag blev överfallen. Allt gick väldigt fort när några personer slet ner mig och in i ett buskage. Men jag tog mig snabbt loss, upp på vägen igen och sprang vidare.sophia sundberg

Fakta

Rekord på nära åtta timmar

Namn: Sophia Sundberg.

Ålder: Fyller 31 på lördag.

Bor: Ekerö.

Familj: Maken Pär Haglund.

Klubb: Väsby IK Friidrott.

VM-placering 2014: 13:e med tiden 8.02.12

Personligt rekord på 10 mil: 7.53 vilket innebär en snittid på 4.47 minuter per kilometer.

Aktuell: Springer i Winschoten, Holland, VM i 100 km den 12 september. Bansträckningen är en mil som springs tio varv.