Klart för Botkyrkas eget Marcialonga

Lidas Platschef Leif Wallin har fått ordning på pistmaskinen och preparerat spår inför IFK Tumba SOK:s Stockholm Ski Marathon den 27 januari.
Lidas Platschef Leif Wallin har fått ordning på pistmaskinen och preparerat spår inför IFK Tumba SOK:s Stockholm Ski Marathon den 27 januari.
IFK Tumba SOK debuterar på söndag som arrangör av Stockholm Ski Marathon.

Sista pusselbiten inför långloppet var att få igång pistmaskinen.

Stockholm Ski Marathon avgörs vid Lida friluftsgård den 27 januari. Förra veckans kyla och nysnö möttes av jubel i Tumbalägret och tävlingsledaren Helena Adebrant fasar nu bara för en sak – veckans väderleksrapporter.

– Jag vågar inte titta på dem utan lyssnar på avstånd. Det vore hemskt om vi tvingas ställa in i sista stund.

Inget tyder dock att vintern ska komma av sig och det krävs elakt blidväder för att rasera förra veckans spårarbete. Dessutom har Leif Wallin, platschef på Lida och spåransvarig för tävlingen, fått fason på pistmaskinen som bråkat hela vintern.

– Vi vann, den fick ge sig och allt ser bra ut. Många har hjälpt till att fixa spåret och det är jätteskoj att Tumba SOK kan få till en bra skidtävling.

Banslingan är 15 kilometer och de som åker tre varv kör 46 kilometer i klassisk stil. Man har även ett kortlopp på 16 km.

Loppet påminner en smula om Tour de Ski-influerat genom att man nyttjar 100 meter av slalombacken med 15 meters stigning. Man gör det strax efter starten och sista stigning in till mållinjen.

Däremot har man tagit bort Hästberget för att bespara åkarna den pärsen.

– Fast sett till att vi avslutar med en klättring är det mer likt Marcialonga i Italien än något i Tour de Ski, säger Johan Myhr, även han tävlingsledare. Det här är inget traditionellt seedningslopp på en slät golfbana eller liknande. Banan är kuperad, utslagsgivande och ger bra träning i stak- och diagonalåkning. Jag törs påstå att det är häftigaste banan av alla seedningslopp i Sverige.

Han uppskattar att riktigt vassa åkare kan klara banan på runt två timmar och 15 minuter, medan andra kan behöva fyra timmar.

– Eftersom det är vårt allra första långloppsarrangemang har vi valt att börjat lite försiktigt. Vi kan ha fler än 500 startande men satte det som gräns för att lära oss av premiären och förhoppningsvis få gott renommé bland åkare, säger Helena Adebrant.

Hon och Johan Myhr har fördelat förarbete och funktionärsarbete på drygt 50 personer.

Och Helena tycker redan nu att hon kan hylla sina funktionärsvänner.

– Vi är jättebra på att arrangera stora orienteringstävlingar. Skidtävling är något nytt för oss, men jag är inte minsta orolig på den punkten.

Nära 250 åkare var anmälda i slutet av förra veckan och det är vanligt att många inväntar sista väderprognoserna innan de anmäler sig.

Allt pekar på att 500 personer står på startlinjen på söndag. Loppet är seedningsgrundande inför Vasaloppet och Tjejvasan, vilket innebär att ett bra resultat i helgen leder till bättre startposition i starten från Berga By i Sälen.

– Vår tävling ska bli bra och återkommande. Vi var på G redan förra säsongen, då blev det för knappt om tid. Nu är vi jätteladdade, säger Helena Adebrant.

Fakta

Flera utmaningar

Att få till ett spår som håller för så många åkare.

Att ha tillgänglig vallaservice.

Att hålla 500 liter dryck lagom varm i flera timmar – en liter per åkare. .

Att hinna få av nummerlapparna på åkarna efter målgång innan de drar på sig varma överdragskläder.

Att skylta banan så tydligt att ingen hamnar på fel spårstäckning. För detta har nya skyltar köpts in.