ANNONS

Klart för elljus efter 30 års envis kamp

Än så länge behövs pannlampa på löparslingan i Granskog men snart kan den plockas av. 2013 får spåret elljus.
Än så länge behövs pannlampa på löparslingan i Granskog men snart kan den plockas av. 2013 får spåret elljus.
Järfälla OK har kämpat sedan 80-talet för ett elljusspår i Granskog. 2013 blir det verklighet.

– Vi kliver ur mörkret in i ljuset, säger tränaren Anders Nissars.
ANNONS

Pannlamporna skiner bländande starkt när Järfälla OK förbereder sig för kvällens träning i Granskog. Men om något kan det 2,5 kilometer långa elljusspåret vara på plats.

– Det betyder enormt mycket. Jag får en helt ny arena att producera träningar på. Ibland måste man göra löpteknikövningar där man inte behöver tänka så mycket var man sätter fötterna, då är ett elljusspår perfekt, där kan man se ordentligt vad man gör hela tiden, säger Anders Nissar.

Men vägen hit har varit långtifrån spikrak. Kompassnålen snurrade flera varv innan kommunen i november bestämde sig.

Järfälla OK gjorde ett försök att få till ett elljusspår redan 1983 men då ansåg länsstyrelsen att det var ett ingrepp i naturreservatet.

När klubben tog ny sats för några år sedan gav länsstyrelsen med sig och Stockholms idrottsförbund lovade att betala 900 000 kronor om Järfälla kommun betalade resten.

Men de 1,6 miljoner kronor som kommunen hade avsatt i år för att bygga motionsspåret räckte inte. Ytterligare 1,3 miljoner kronor behövdes.

– Det var mer markarbete en vad vi hade räknat med. Den första siffran är ju en prognos sedan kan det ju bli annorlunda i verkligheten, säger Bo Majling, programchef för fritid och kultur i Järfälla kommun.

En undersökning kommunen gjorde om kultur- och fritidsvanor 2011 visar att elljusspåren är den populäraste anläggningen bland Järfällaborna – populärare än idrottshallar, bibliotek, fik och restauranger. Var femte kommuninvånare rör sig minst en gång i veckan i något av kommunens motionsspår.

– De passar ju alla åldrar och socialgrupper och man kan både elitträna och gå stavgång i dem, säger Bo Maijling.

ANNONS