ANNONS

Klart för konstgräs i Gustavsberg

Till nästa sommar ska Ösbyskolans grusplan ha förvandlas till konstgräsplan.
Till nästa sommar ska Ösbyskolans grusplan ha förvandlas till konstgräsplan.
Grusplanen vid Ösbyskolan ska förvandlas till konstgräs. Den första konstgräsplanen i Gustavsberg.

– Vi jublar, säger Hannu Havia, ordförande i Gustavsbergs IF FK.
ANNONS

Få fotbollsspelare kommer att sakna dammolnen från Ösbyskolans grusplan.

– Grus är ute, även om det finns ledare som hävdar att det härdar att spela på grus, säger Hannu Havia.

I Värmdö kommun finns än så länge tre konstgräsplaner: två elvamannaplaner på Värmdövallen och en på Brunn på Ingarö.

Under året ska dessutom en sjumannaplan anläggas vid Djurö skola.

Nu föreslår kultur- och fritidsavdelningen på Värmdö kommun att även Ösbyskolans grusplan blir en konstgräsplan med elvamannamått.

Kommunen ser flera fördelar med placeringen. Dels äger kommunen marken. Dels är det nära till kollektivtrafiken på Skärgårdsvägen och handelsområdet Mölnvik. Dessutom kan skolan använda planen i idrottsundervisningen.

Bygget ska påbörjas i år och väntas vara klart sent nästa vår eller sommar.

– Vi hade räknat med att den skulle bli klar till hösten. Helst hade vi velat ha den tidigare men blir den klar till nästa vår eller sommar kan vi i alla fall använda den nästa höst om det blir otjänlig väderlek, säger Hannu Havia.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Fredrik Sneijbjerg (L) önskar också att konstgräset hade varit på plats tidigare.

ANNONS

– Det är klart att det inte är bra att det dröjer innan planen är klar. Men vi har demokratiska processer att rätta oss efter och vi var tvungna att utreda noggrant var planen skulle placeras.

Gustavsbergs IF FK har 250 barn- och ungdomsspelare och ett 20-tal seniorer. Naturgräset på hemmaplanen Farstaborg håller inte för spel vintertid, då tränar klubben på Värmdövallen eller Ingarö. En konstgräsplan i Gustavsberg är efterlängtad.

– Farstaborg är ju spelbar tidigast i mitten av maj. Och S:t Eriks-cupen och seniorlagets matcher börjar ju redan i april, säger Hannu Havia.

Dessutom gjorde den regntunga hösten förra året Farstaborg vattensjuk. Föreningen tvingades evakuera samtliga lag och fly till Värmdövallen.

– Det inverkade så klart på både Ingarös och Värmdös träningar, det kommer ju bli lättare att flytta till Ösby om en liknande situation uppstår, säger Hannu Havia.

Även oppositionspolitiker hurrar åt en konstgräsplan i Gustavsberg.

– Det är glädjande att det blir Ösby, som var vårt förslag när vi enades med Alliansen om detta i årets budget. Konstgräsplaner och en tillgänglig fritid har vi drivit i många år, säger oppositionsrådet Mikael Lindström (S).

Ösbyskolans konstgräsplan beräknas kosta 7,5 miljoner kronor. Kultur- och fritidsavdelningen bedömer inte att det finns tillräckligt med pengar för omklädningsrum, servicelokaler och förråd. ”Det innebär att användning av konstgräsplanen sker utan tillgång till dessa faciliteter”.

Fler konstgräsplaner kan vara på gång i Värmdö. Kommundirektör Stellan Folkesson föreslår nämligen i sitt budgetförslag att naturgräset på Farstaborg ersätts med konstgräs. En investering på 10 miljoner kronor.

– Personligen vill jag behålla naturgräset, det är något visst med det. Men jag kommer inte att bromsa utvecklingen, säger Hannu Havia.

Det är inte heller självklart att politikerna följer kommundirektörens förslag när det gäller Farstaborg.

– Jag vet inte om 10 miljoner kronor på konstgräs på Farstaborg är bäst satsade medel. Idrotten kanske behöver de pengarna bättre på andra håll. Men vi har långt ifrån satt ner den berömda foten, säger Fredrik Sneibjerg.

Kultur- och fritidsnämnden tar upp ärendena på sitt möte den 14 juni.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.