Klubbarna står redo för flera derbyn

Tele 2 arena
Två derbyn på Tele2-arena i september.
Efter derbybråket – Klubbarna följer planen i säkerhetsarbetet inför kommande derbymatcher.
– Vi har en grundplan och vet att sådant här kan inträffa, säger Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer.

Under matchen mellan AIK och Djurgården var det stökigt då supportrar från båda lagen var inne på planen. Ett bråk startade i halvlekspausen då en person sprang fram och skulle stjäla en banderoll tillhörande AIK-supportrar.

Det ledde till att flera AIK-supportrar hoppade ner på innerplan och sprang bort mot Djurgårdens fans. Polis kallades in och fick ordning på situationen. Även efter matchen blev det bråk och runt 170 AIK-supportrar greps där flera har gjort sig skyldiga till brott.

Ny strategi mot överträdelser

– Allt är polisanmält och nu sitter vi och väntar på vad som händer därifrån. Polisen hade folk på plats för att genomföra det nya ”snabbspåret”, säger Henrik Koch som är säkerhetsansvarig i AIK.

Snabbspåret är polisens nya strategi för att få ett snabbare avslut i överträdelser bland supportrar i samband med matcher. Bland annat finns en jourhavande åklagare på plats vid matcherna så att beslutsprocessen kan gå fortare.

Säkerhetsarbetet hos klubbarna inför de två kommande derbymatcherna, Hammarby-AIK och Djurgården-Hammarby, fortsätter som vanligt.

– Vi har en grundplan och vet att det kan hända sedan kan man alltid skruva och justera. Händelserna igår hände på en annan arena. Att ingenting ska hända går aldrig förhindra när man jobbar med människor, säger Göran Rickmer som är säkerhetsansvarig i Hammarby.

Snabb process bra för alla

Angående snabbspåret tycker Göran Rickmer att det är bra om personer som gjort överträdelser kan få ett snabbare beslut om till exempel tillträdesförbud.

– Ska sådana här händelser få någon effekt måste man kolla det på en gång. Jag är inte för hårdare straff men en snabbare process är bra för alla parter, säger Göran Rickmer.

AIK ber om ursäkt

AIK har bett om ursäkt för det inträffade på Friends Arena.

”Det som skedde i pausen under söndagens match mellan AIK – Djurgården hör inte hemma på någon fotbollsarena och vi beklagar att vår kära publik i söndags blev tvungna att uppleva det”, skriver klubben på sin hemsida.