ANNONS

Klubbarna steget efter

Vallentuna BK:s 03-lag i en match mot Sollentuna. Laget är ett av få som har fått in nya spelare under säsongen.
Vallentuna BK:s 03-lag i en match mot Sollentuna. Laget är ett av få som har fått in nya spelare under säsongen.
På Vallentuna kommuns hemsida toppar rubriken: Landets snabbast växande kommun.

I idrottsklubbarna sjunker antalet medlemmar.
ANNONS

2010 var Vallentuna den kommun i Sverige som hade störst procentuell befolkningsökning. Fram till år 2030 beräknas dagens drygt 30 000 invånare öka till 45 000.

Klubbarna borde därmed ha ett smörgåsbord av nyinflyttade barnfamiljer att locka till sig.

Mitt i Vallentuna Steget har synat några föreningars hemsidor och kan konstatera att det görs ytterst lite för att i egna ”skyltfönstret” vägleda nyinflyttade.

En av klubbarna, Vallentuna Konståkningsklubb, törs inte eftersom de har fullt i skidskoskolan och i träningsgrupperna.

– När vi kan fylla på behövs i nästa steg ledare och där ser jag ett problem, säger ordföranden Jerri Bergström. De som nu flyttar till Vallentuna är födda på 1970/80-talet. De växte upp när många var ideella ledare, och ställer frågan ”vad får jag?” och inte ”vad kan jag ställa upp med?”.

Inte heller VBK Hockey skriker ut vart barn och föräldrar ska vända sig. Medlemsfliken på ingångs­sidan handlar om att stödja genom medlemskap.

– Där står dessutom om ”passivt medlemskap”. Ingen vill väl ha passiva medlemmar, säger ordföranden Albin Wahlstrand självkritiskt. Generellt är vi uppåt väggarna dåliga på att tänka ett steg längre. Man står mitt i verksamheten och är nöjd om det rullar på.

Han är ledare i VBK:s 03:or – ett lag som till hans förtjusning har fyra nya spelare i vinter. Dessutom pekar mycket på att antalet VBK:are är på väg att växa under denna säsong. Bland annat har hockeyskolan fått ett litet lyft.

– Fast det beror tyvärr inte på att vi har blivit aktivare, säger Wahlstrand. Företag gör allt för att nå nya kunder, det kan även idrottsklubbar göra.

ANNONS

Vallentuna idrottsplats är en förnämlig fotbollsoas, men en nyinflyttad pojke blir inte vägledd dit via VBK:s hemsida. Det krävs sökande för att hitta kontaktpersonen för klubbens fotbollsskola.

På den punkten är Vallentuna Damfotboll bättre. Klubben har upplevt ett jättetapp på senior- och juniorsidan, men på ingångssidan hänvisas till boll-lekis och fotbollsskola.

– Vi har prioriterat så, säger Astrid Holdt, kontaktperson för båda. Vi sätter upp lappar och söker oss till dagis och fritids, men man ska aldrig hamna på latsidan. Jag har funderat på om det kan finnas en anslagstavla i anslutning till föreningsregistret på kommunens hemsida. Det kan underlätta för nyinflyttade att hitta sin förening.

Fakta

Bara konståkningsklubben har vuxit