Klubben som slår ett slag för tjejerna

Proffset Daniela Holmqvist, längst till vänster, fanns på plats för att ge golfråd till Lidingö GK:s tjejer.
Proffset Daniela Holmqvist, längst till vänster, fanns på plats för att ge golfråd till Lidingö GK:s tjejer.
Golfklubbar i Stockholmsdistriktet har under senare år tappat många unga flickor.Men Lidingö GK går mot strömmen. Klubbens tjejsatsning ger resultat, och allt fler vill komma med.

Det är tjejernas dag på Lidingö Golfklubb. Vid drivingrangen står drygt 20 unga spelare och väntar på sin tur att få prova svingen.

Lidingö GK:s proffs Daniela Holmqvist är på tillfälligt hem­besök och finns på plats för att ge råd och träningstips.

Hon har bara varit i Sverige ett dygn, och reser snart vidare till USA. Men denna dag vill hon inte missa.

– Det är så kul att få ge något tillbaka. När jag var i samma ålder som tjejerna här tyckte jag det var inspirerande när äldre spelare och proffs kom till träningarna och hjälpte oss.

14-åriga Ebba Centerlind suger åt sig tipsen från proffset.

– Jag har till exempel fått lära mig en del om förberedelser och olika sätt att värma upp på.

Daniela Holmqvist är också på plats för att leda ett av lagen i ”Lidingö Ladies All Star”. Det är en lekfull tävling där unga tjejer får spela i lag med spelare från äldre generationer. Tävlingen är ett av många inslag i Lidingö Golfklubbs medvetna tjejsatsning som pågått i tre år.

Henric From är ansvarig för satsningen som lockat 35 spelare i åldrarna 11–17 år. Och de blir fler för varje år.

– Vi märkte att det började tunnas ut på tjejsidan. Då beslutade vi oss för att bilda speciella tjejgrupper. Klubbens syfte med detta är att vi vill föryngra och fylla på med nya medlemmar. Och eftersom vi är en ideell förening vill vi ta ansvar och göra bra saker.

From säger att Lidingö GK är en klubb med stolta traditioner inom damgolf. Det vill man gärna bevara. Han nämner Liv Wollin som är en av Sveriges bästa damgolfare genom tiderna. I dag är hon 69 år och bor i Falsterbo.

– Vi frågade Liv om hon kunde komma hit idag, men hon tackade tyvärr nej.

From berättar att satsningen inleddes med att man avskaffade mixade grupper indelade efter spelnivå. I stället blev det rena tjejgrupper, en med spelare 11–14 år, och den andra för 15–17-åringar.

– Tjejer tycker till skillnad från de flesta killar att det är viktigt med den sociala biten. Förut fanns inte så många gemensamma intressen i grupperna. Nu tränar och spelar man med tjejer i sin egen ålder, och då finns mer att prata om som musik och bloggar.

Det handlar främst om en breddsatsning. Man vill behålla spelarna i klubben tills de är färdiga med gymnasiestudierna. I tjejgrupperna finns även spelare som vill satsa riktigt hårt. Då finns chansen att träna extra med en elitgrupp där även killar ingår.

I Stockholmsdistriktet finns en tävlingsserie för unga spelare som heter ”Tjejligan” där klubbarna ställer upp med 4-mannalag.

– Lidingö är den enda klubb som har tre lag med, alla andra har bara ett lag. Det är ett kvitto på att vi lyckats, säger Henric From.

Fakta

Lidingö GK går mot strömmen

Lidingö Golfklubb har sedan tre år en satsning riktad mot flickor i åldrarna 11–17 år.

Svensk golf har de senaste åren tappat många unga golftjejer. Lidingö GK går mot strömmen och har ökat antalet varje år. Nu har klubben 35 tjejer i åldrarna 11–17 som tränar och tävlar regelbundet.

I år är det första gången i klubbens historia som flickorna är lika många som pojkarna bland nyantagna juniorer.