ANNONS

Klubblegendar lämnar Sundbyberg

Yonis Egag har gjort sin sista match i den gröna Sundbybergströjan.
Yonis Egag har gjort sin sista match i den gröna Sundbybergströjan.
Sundbybergs IK's bästa målgörare i modern tid, Yonis Egag slutar efter sju säsonger i klubben. Det blev totalt 86 mål på 112 matcher. Nu väntar spel i division fem norra för den 28-årige anfallaren.
ANNONS

Yonis Egag är lite av en nickspecialist. Väldigt många av hans mål har prickats in med pannan trots att han ”bara” är 183 cm lång. Nickmålen har blivit lite av hans signum.

– Jag är verkligen ingen dribbler utan är bäst på huvudet när det kommer till målsituationer. Min styrka är tajmingen och det har blivit många nickmål genom åren, säger Yonis Egag till Mitt i sporten.

Yonis Egag spelade i sju säsonger för Sundbybergs IK där det blev 86 mål på 112 matcher. Han blev den bästa målgöraren i modern tid och en av de bästa genom historien och lämnar ett tomrum i klubben nu när han slutar.

Sundbybergs IK beskriver Yonis som en god ambassadör som sprider värme omkring sig. De skriver på sin hemsida att han varit en nyckelspelare och betytt mycket för klubben fotbollsmässigt.

– Min karriär har verkligen varit både upp och ner i Sundbyberg. Jag har varit skadad en del och i början var konkurrensen hård. Då kände jag mig orättvist behandlad när jag inte fick speltid. Sedan lossnade det för mig och 2013 gjorde jag 16 mål när vi gick upp i trean, säger Yonis.

Året därpå gjorde Yonis sin bästa säsong med 23 mål på 21 matcher i serien och nykomlingarna Sundbyberg blev tvåa. I Sverige rankades han på plats 9 av alla målgörare, före spelare som Markus Rosenberg.

Precis som tiden i Sundbyberg började med skador skulle den även avslutas på samma sätt. Yonis var runt och provspelade med klubbar i de högre divisioner men det räckte inte hela vägen.

– Jag spelade mot AIK när jag provspelade för AFC United och vann två nickdueller mot Per Karlsson. Jag kommer ihåg att han berömde mig vilket kändes roligt. Jag fick några erbjudanden från klubbar som jag inte var nöjd med då så det blev Sundbyberg i alla fall, säger Yonis.

Skadorna gjorde sitt och den senaste säsongen blev det bara fem matcher och fem mål i den gröna tröjan. Nu lämnar Yonis för spel med Rinkebybaserade Somalia United i division 5 norra. Han har hunnit spela två matcher och gjort 4 mål.

ANNONS

– De tränar bara en dag i veckan och jag hoppas att kunna bidra med mycket erfarenhet. Och göra många mål såklart, säger Yonis.