Klubblöse Mutumba brinner för ett integrerat Rinkeby

Lokaltidningen Mitt i fick en pratstund med Martin Mutumba inför ett träningspass i Kampsportslabbet på Östermalm.
Lokaltidningen Mitt i fick en pratstund med Martin Mutumba inför ett träningspass i Kampsportslabbet på Östermalm.
När han inte spelar fotboll är Martin Mutumba tränare för Rinkeby United.
När han inte spelar fotboll är Martin Mutumba tränare för Rinkeby United.
Han brinner för ett mer integrerat Rinkeby och använder fotboll som medel för att nå dit.

Vid sidan av jakten på en ny klubb driver Martin Mutumba, 30, ett socialt projekt som går före karriären.

Martin Mutumba förbereder sig inför ett nytt pass i Kampsportslabbets källarlokal på Östermalm. AIK:s guldhjälte från den allsvenska säsongen 2009 är för tillfället klubblös – men har långt ifrån gett upp karriären. På frågan om han håller samma spelmässiga nivå som under sina glansdagar svarar han självsäkert:

– Jag har aldrig varit bättre.

Fys- och kampsportsträning två gånger i veckan och så mycket fotbollslirande som möjligt med kompisarna ska få den tekniske yttern redo till säsongsstarten. Frågan är bara vart han tar vägen.

– Jag vet inte, min agent håller på att fixa med det där nu. Jag är fortfarande en fri spelare och kan gå till vilken klubb som helst. Men när det väl är dags så ska jag vara i den bästa formen som jag har varit i.

Men Martin Mutumbas viktigaste syssla handlar inte om honom själv. Tillsammans med kompisen och förre lagkamraten i AIK, Bojan Djordjic, tränar han division 5-laget Rinkeby United. Ett lag som han startade 2013, mer som ett socialt projekt än ett sportsligt.

– Klubben är viktig för mig. Den är som mitt barn, säger han.

Martin pratar engagerat om Rinkeby United som ett slags uppfostrande organ i förorten som ska guida ungdomar bort från kriminalitet och slussa dem in i samhället. I fotbollslaget får vem som helst vara med, men det är hårda premisser som gäller.

– Kommer du försent får du inte vara med på träningen. Det finns inget ”nej, tyvärr bussen var försenad”. Då säger vi bara ”ta en tidigare buss”. Folk får lära sig från början att det är så det funkar.

– Förra året kom vår bästa spelare försent till en träning och vi hade en jätteviktig match efteråt. Då kom jag och Bojan överens om att han inte skulle få spela. Det blev 2–2, men om han hade varit med hade vi garanterat vunnit. Där fick alla ett exempel på att vi gör så om det krävs. Ingen är mer värd än någon annan.

Även utanför fotbollsplanen sprider Martin Mutumba den anda som han vill etablera i och med Rinkeby United. Han använder ordet ”föreläsa”, medveten om att han inte gör det i traditionell mening.

– Vi försöker hjälpa folk att integrera sig i samhället med det lilla vi kan. Lyckas vi med det kanske de i sin tur kan hjälpa andra.

– Jag och Bojan har föreläsningar om det här för många i Rinkeby. Jag pratar med ungdomar på gatan och i centrum, säger ”vad händer, vad gör ni i kväll och i helgen?”. Jag vill vara uppdaterad och prata med dem. Det är vad föreläsningar är för mig och vi gör det i Rinkeby Uniteds namn. Vi säger att de får spela fotboll med oss, och du behöver inte vara världens bästa fotbollsspelare. Det är bara att komma.

Både Rinkeby United och lokalkonkurrenten Husby tog förra året klivet upp till division 5. Förra året lockade derbyna mot rivalen från andra sidan Järvafältet en bra bit över 1 000 åskådare. Något som Martin Mutumba tycker är mäktigare än ett fullsatt Friends arena.

– Det här året blir det säkert ännu fler eftersom vi spelar högre upp. Det blir en fest – det är ändå våra bröder vi möter – och vi gör det här för en ”good cause”.

Läs också: Mutumba talar ut om BP:s degradering: ”Det var mitt fel”

Fakta

"Man måste platsa också"

Namn: Martin Mutumba

Ålder: 30.

Bor: Kista.

Uppvuxen: Rinkeby.

Gör: Tränare för Rinkeby United och fotbollsspelare.

Klubbar: AIK, Café Opera, FC Inter Turku, Videoton FC, Rizespor, Orduspur, Rah Ahan Sorient SC, Brommapojkarna.

Om att spela i AIK igen: ”Jag tror inte det. Eller, jag vet inte, vi får se. Det är en svår fråga”.

Var han vill avsluta karriären: Jag har inte avslutat min karriär än, men när den är slut kommer jag spela i Rinkeby United. Men man måste platsa också, haha.