Klubbrekord i 10Mila av Attunda OK:s herrar

Attunda OK
Attunda OK:s herrar slog klubbrekord i 10Mila i Partille.
Attunda OK:s herrar gjorde en urstark insats när klassikern 10Mila avgjordes i Partille i helgen. Laget slutade på 61:e plats – den bästa placeringen i klubbens historia.

– Vi är jättestolta. Just nu har vi ett fantastiskt gäng killar som sporrar varandra. Det gäller att ha tio stycken som får till det samtidigt, och det hade vi nu, säger Lena Buhre, ordförande i Attunda OK.

Extra bra gick det på nattsträckorna. Där hade Attunda OK bland andra Oskar Daniels, nybliven bronsmedaljör på Natt-SM, på 10Mila-kavelns andra sträcka.

38:a efter Långa Natten

Som bäst låg laget på 38:e plats efter fjärde sträckan – även känd som Långa Natten – där Eduardo Gil Marcos lyckats plocka 15 placeringar.

Sista sträckan sprangs av Javier Ruiz, som kubbade i mål på totaltiden 13 timmar, 26 minuter och 13 sekunder framför jublande lagkamrater.

IFK Göteborg tog guldet

Hemmalaget och förhandsfavoriten IFK Göteborg vann stafetten, som totalt hade 315 tävlande lag.

Attunda OK representerades även av ett lag i Ungdomskavlen, som kom på plats 125, och av ett lag i Damkavlen som slutade på 265:e plats.

Sprint-DM i Edsberg den 10 maj

Herrlagets framgång var ett styrkebesked inför onsdagen den 10 maj då sprint-DM avgörs för Stockholms orienterare. Då får dock inte Attunda OK:s seniorer vara med. Klubben står som arrangör och mängder av medlemmar behövs som funktionärer, plus att man helst inte ska tävla då det finns risk att man redan hittar i området.

Sprint-DM avgörs vid Edsbergsskolan och orienterarna springer i Edsbergs centrum på en nyritad karta. Arenan är på Edsbergsskolans skolgård och första start är klockan 18.30.

”Vägvalen avgörande”

Jämfört med 10Mila handlar det om betydligt kortare sträckor. Sprint är orienteringens snabbaste distans och segrartiden brukar ligga på cirka 15 minuter.

– Att orientera i stadsmiljö är väldigt annorlunda mot i skog. Det är en annan kartskala och vägvalen är mycket avgörande. Det gäller att fatta snabba beslut, säger Lena Buhre.

Öppen klass för alla

Attunda OK:s ungdomar under 16 år får, till skillnad från klubbens seniorer, vara med i sprint-DM. De som bor i Edsberg eller går i skolan där uppmanas dock att inte anmäla sig i tävlingsklassen.

– De får springa i öppen klass. Den är öppen för vem som helst, även för dem som är sugna på att komma och prova på orientering, säger Lena Buhre.

Stjärnorna kommer

De flesta av de stora orienteringsstjärnorna i Stockholm kommer till start i tävlingsklassen, bland andra OK Ravinens Gustav Bergman.

– Det ska bli väldigt kul att ordna en sådan här tävling som avgörs inne i bostadsområden, säger Lena Buhre.