ANNONS

Klüft peppade 10-åringar åka skidor på Gärdet

Carolina Klüft och eleven Sara Gustafsson fotograferas av läraren Peter Söderström.
Carolina Klüft och eleven Sara Gustafsson fotograferas av läraren Peter Söderström.
Många av eleverna tyckte att det var svårast att hålla balansen.
Många av eleverna tyckte att det var svårast att hålla balansen.
Carolina Klüft.
Carolina Klüft.
OS-hjälten Carolina Klüft besökte Gärdet för att peppa fjärdeklassare att åka skidor. Men det märktes att hennes OS-guld är äldre än barnen.
– Hon åker skidor va? säger Anton Schweitz, 10.
ANNONS

Påhejad av Carolina Klüft, idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S), svenska skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg och en vrålande snökanon stavade hundratals fjärdeklassare runt i konstsnöspåren på Gärdet i dag. Det var invigning för Stockholms stads satsning ”Alla på snö”.

Som en het konsert

Varje vardag under fyra veckor kommer mellan 100 och 200 elever från olika skolor i Stockholm att åka skidor på Gärdet. De totalt 2400 platserna tog slut på en timme.
– Det är som att köpa konsertbiljetter man måste vara med direkt när de släpps. Jag ställde klockan och vi fick två platser. Så våra andra elever kommer på eftermiddagen, säger Peter Söderström idrottslärare på Hägerstensåsens skola.

Fler barn i rörelse

Carolina Klüft tog OS guld i sjukamp 2004. Numera är hon engagerad i kronprinsessparets organisation Gen-Pep och jobbar för att fler barn ska kunna leva hälsosamt.
– Man ska få lov att röra sig på sina egna premisser. Man behöver inte vilja bli världsmästare som jag. Jag höll faktiskt främst på med idrott för att jag tyckte att det var roligt, säger Carolina Klüft.

Yngre än OS-guldet

De flesta eleverna på Gärdet föddes två år efter OS-guldet. Därför var det kanske inte så konstigt att de inte riktigt visste vem den blonda kvinnan var.
– Vem är hon? Vem är hon?

”Får googla”

Det var inget som bekom en av Sveriges framgångsrikaste idrottare.
– Kanske deras föräldrar vet vem jag är. De får väl googla när de kommer hem. Jag hoppas ändå att jag kan hjälpa till att belysa och uppmärksamma sådana här bra initiativ.

Pratade med elever

Hon huttrade när hon hejade på barnen i den fyragradiga kylan. Hon började prata med Sara Gustafsson, elev på Hägerstensåsens skola.
– Har du åkt mycket skidor förut?
– Jag har åkt slalom men aldrig åkt längdskidor. Men jag ska åka oftare jag tyckte att det var väldigt roligt.

”Större för mig”

Idrottsläraren Peter Söderström på Hägerstensåsens skola fiskade upp mobilen och förevigade ögonblicket.
– Det är ju större för mig än för barnen. Jag tycker att det är stort med en OS-guldmedaljör och jag gillar Carolina Klüft skarpt. Jag vågade inte riktigt gå fram och ta en bild själv så det var ett bra tillfälle när hon pratade med en av mina elever.
Vad är roligast med det här?
– Det är så klart att våra barn får åka skidor. De är ju inte alls vana vid det här. Några åker i väg och åker med sina föräldrar men väldigt många har aldrig prövat på, säger Peter Söderström.

Läs också: Carolina Klüft tar bussen till Haninge

ANNONS
Fakta

Får låna skidor

Alla på snö är ett samarbete mellan Stockholms stad, Svenska skidförbundet och Gen-Pep.
Under fyra veckor i februari får totalt 2400 elever i årskurs 4 i Stockholms stad möjlighet att låna utrustning och åka längdskidor på Gärdet.

Källa: Stockholms stad.

Vad är svårast med att åka skidor?

Elias Bojerud, 10, Hägetstensåsens skola: ”Jag tror balansen när man åker framåt. Men jag har inte åkt än. Det första varvet får vi inte använda stavar och det är nog lättare och roligare.”
Anton Schweitz, 10, Björngårdsskolan: ”Det är mest balansen som jag har problem med. När man åker blir man ju lite vinglig. Jag har ramlat en gång då fick jag hjälp av ledaren att komma upp.”
Sara Gustafsson, 11, Hägerstensåsens skola: ”Det svåraste är när någon ramlar framför och man sak försöka ta sig förbi. Då är det svårt att vända på skidorna. Jag har fastnat i folk som har ramlat men inte ramlat själv än så länge.”
Svante Gandini, 11, Björngårdsskolan: ”Det kan vara lite jobbigt när man kör och inte riktigt får upp farten. Sedan ramlar man och då är det svårt att komma upp. De här skorna satt lite löst så jag ramlade av och fick ställa mig mitt på banan och knyta dem.”