Knattarna tränar MMA

Träningen är allsidig, menar ledarna.
Träningen är allsidig, menar ledarna.
På Nexus tränar 7-åringar den extrema kampsporten MMA. Föräldern Stefan Spjut är kluven.

– Det är utmärkt träning, men tänk om min pojke när han blir äldre vill börja slåss i UFC, säger han.

Engelbrekt, 7 år, och Dorotea Mörk, 9 år, har tränat den extrema kampsporten Mixed Martial Arts, MMA, i två år. Ur högtalarna på sportcentret Nexus i Bromma pumpar Samir och Viktors schlagerdänga ”Groupie”, medan barnen som är mellan 7 och 13 år kastar sig ner i armhävningsposition på instruktören Kader Benalis order.

– Sprawl!

Kommandot återkommer flera gånger och visar sig vara en försvarsteknik i MMA som går ut på att undkomma motståndarens försök till nedtagningar genom att kasta benen bakåt.

Dorotea brottar ner sin kompis och tvingar hennes armar mot mattan med ett så kallat axellås.

– Jag tänker inte bli bäst i världen och inte tävla i UFC, men jag tänker fortsätta tills jag blir äldre, säger hon efter träningen och gräver ut sitt tandskydd ur munnen.

– MMA är kul, roligast är att brottas, säger hon.

Det var barnens pappa Stefan Spjut som började träna kampsporten. Att introducera barnen var naturligt.

– Det finns ingen bättre fysisk träning tror jag, det är så allsidigt. Däremot är jag inte säker på att det bara är bra. Jag normaliserar MMA för mina barn. Framförallt när det gäller min pojke så vet jag inte vad det kan leda till när han blir äldre, om han vill börja slåss i UFC, säger Stefan Spjut.

Läkaren Bengt Winblad, som är chef för Centrum för alzheimerforskning vid Karolinska Institutet i Huddinge, vill förbjuda MMA för barn och ungdomar. Enligt honom är MMA den kampsport som framöver kommer att orsaka de flesta hjärnskadorna av alla.

– I USA ser vi en epidemi av demens redan i 30–40 årsåldern hos fotbollsspelare. Där är våldet ändå inte avsiktligt. MMA går ut på att knocka ut din motståndare tills han eller hon inte kan försvara sig längre, säger Bengt Winblad.

Svenska MMA-förbundet förbjuder slag och sparkar mot huvudet i barn-MMA. Men barnen förbereds ändå för sporten, för att kunna tävla som 18-åringar.

– Det är förmodligen få som går den vägen, men det är illa nog eftersom jag har sett vad som händer med boxare som Ingemar Johansson och andra, säger Bengt Winblad.

Ytterligare en fara som han ser är mindre nogräknade klubbar som trotsar regelverket och lär ut för mycket våld i unga år.

På Nexus är slag och sparkar mot huvudet totalförbjudna.

– Jag har mina två egna barn i gruppen. Jag skulle aldrig tillåta våld mot huvudet eller pusha mina barn att gå in en bur. Aldrig. Men när de fyller 18 så får de bestämma själva, säger Kader Benali.

MMA på Nexus är långt ifrån våld. Kampmomenten leks in i en träning som hämtat inspiration från brottning, thaiboxning, jiu-jitsu och boxning.

– Det är jättebra med kroppskontakten i just brottningen. Det skapar en medvetenhet hos barnen om var deras gränser går. Det blir äkta och ärligt, kropp mot kropp. Och det handlar inte om att vara starkast, man måste vara smart, säger Kader Benali.

Dorotea Mörk, i röd tröja, tycker bäst om brottningsmomenten inom MMA.

Fakta

Allt utom ”fula trix” tillåtet

Mixed martial arts, MMA, består av boxning, brottning, jiu-jitsu, judo, thaiboxning och brasiliansk jiu-jitsu.

Utövarna får göra i princip allting förutom ”fula trix” som att peta i ögonen, sparka i skrevet, bitas och dra i håret.

En match avgörs oftast via knockout eller submission, där den ena fightern ger upp.

Svensken Alexander ”The Mauler” Gustafsson är en av världens främsta utövare och tävlar i den amerikanska proffsorganisationen UFC.

Fakta

Vinnie tränar också MMA i Alvik

Spelbolaget ATG:s minihäst Vinnie tränar också MMA på Nexus i Alvik.

Den senaste filmen där minihästen kör bollträning, sit-ups och sparkar mot mitsar i MMA-buren nådde snabbt över en miljon svenska visningar på Youtube.

Filmen har även gjort succé internationellt och fått över 6,3 miljoner visningar.

Spridningen i USA kan förklaras med att den populära sajten Horses Collaborative publicerade en artikel om Vinnie och länkade till hästens facebook-sida.