Knatten på Vallen Brynäs guldhjälte

Som femåring började Niklas Svedberg i Sollentuna Hockeys skridskoskola. I början var han utespelare.
Som femåring började Niklas Svedberg i Sollentuna Hockeys skridskoskola. I början var han utespelare.
Han har tillbringat tusen­tals timmar ute på isen på Sollentunavallen.

Nyligen kom belöningen för målvakten Niklas Svedberg i form av ett SM-guld med Brynäs.

– Det har varit en fantastisk resa, säger guldhjälten.

Niklas Svedberg är hemma i Sollentuna ett knappt dygn för att träffa familj och vänner. Sedan väntar USA. Men trots rykten om NHL-flytt handlar resan om något helt annat. Efter ett par dagars segerfirande på Gävles gator och torg åker Brynäs till Las Vegas.

– Vi fortsätter festen där. Hela laget åker dit, alla som kan och inte ska spela VM eller så, säger Niklas Svedberg.

Men innan dess hann han alltså förra veckan mellanlanda hemma i villan där han vuxit upp. Den ligger på promenadavstånd från Sollentunavallen där allting började för snart 18 år sedan.

– Det handlar om tusentals timmar som jag har tillbringat där. Vi spelade en hel del på rinken som fanns utomhus då.

Niklas Svedberg var fem år när han började i Sollentuna Hockeys skridskoskola. Egentligen för ­liten, men han ville inte vänta och fick spela med killarna som var ett år äldre.

I dag framhåller 22-åringen framför allt de pappor som var engagerade i Sollentunas P89-lag. En av dem var hans egen – Stefan Granath var lagledare och målvaktstränare.

– Vi var några pappor som verkligen brann för det där. Man levde i princip på Sollentunavallen, ­säger han.

Liksom några andra av klubbens 89:or fick Niklas Svedberg tidigt en möjlighet att gå till andra klubbar.

Men han spelade kvar i Sollentuna tills han var 14 år och gick till Djurgården.

– Jag tror att det har varit väldigt viktigt, att han var kvar i hemmamiljön och fick utvecklas här, säger Stefan Granath.

Under det gångna slutspelet har han sett sin son gå från att vara båsöppnare till att bli en full­fjädrad stormålvakt som i slut­ändan stod som SM-hjälte iklädd guldhatt.

– I dag känner jag bara en otrolig lycka. Jag vet hur ruskigt hårt han har jobbat. Framgång går inte att köpa, det måste framför allt finnas en vilja att träna och det hade verkligen Niklas, säger Stefan Granath.

Han minns en julafton när Niklas Svedberg var i tolvårsåldern. Klockan började närma sig tre och det var dags för Kalle Anka på tv.

– Plötsligt bytte han om och skulle ut och springa i 15 minusgrader. Då tänkte jag att har man en sådan skalle så kan det nog räcka ganska långt.

Fakta

Från en travfamilj

Namn: Niklas Svedberg, 22 år.

Familj: Mamma, pappa, bröderna Markus och Lukas. Är från en riktig travfamilj där morfar var travkusk och farfar är häst­ägare. Markus är travtränare.

Om framtiden: ”Drömmen har ju alltid varit att spela där borta, i NHL. Det har funnits lite intresse, men inget konkret. Är jag kvar i Sverige så spelar jag i Brynäs.”

Aktuell: Nybliven svensk mästare i ishockey med Brynäs IF.