Kolla Sunday på lördag

Sunday Ojuri tränar fem dagar, vilar en, tränar fem och så vidare. Denna dag stod startträning på Enskede IP på programmet.
Sunday Ojuri tränar fem dagar, vilar en, tränar fem och så vidare. Denna dag stod startträning på Enskede IP på programmet.
Han kom till Sverige från Nigeria som tioåring, fick klara sig på egen hand och levde länge under utvisningshot.

Nu är sprintern Sunday Ojuri, i dag 21, en av deltagarna i SVT:s nya storsatsning ”Atleterna”.

– Det var några kompisar som övertalade mig att söka och så blev jag kallad till uttagningarna, berättar Sunday precis innan han ska inleda ett träningspass på Enskede IP.

Det var stenhårda fystester när tolv män och tolv kvinnor skulle sållas fram bland totalt flera tusen sökande.

Sunday hörde till de 24 utvalda, men det var inte självklart att tacka ja.

– Faktiskt inte. Jag tar min idrott på allvar och jag hade en viktig säsong framför mig. Att åka iväg flera veckor i april – det var inget lätt beslut. Och min tränare var inte nöjd alls, säger Sunday och nickar mot Dejan Mirkovic som sitter på läktaren intill löparbanorna.

Efter lite vånda tackade Sunday till slut ja. Så nu blir han tv-kändis, det första programmet sändes i lördags och går det riktigt bra för Sunday så kommer han att synas i rutan nio lördagar till.

Det är inte första gången Sunday figurerar i media, men tidigare var det under betydligt dystrare omständigheter.

Flera tidningar berättade historien om pojken som kommit från Nigeria och skulle bo hos en släkting, men som fick klara sig helt på egen hand.

Han hade det tufft, men hittade glädje i fotboll och spelade med Hammarbys elitlag för 93:or. Sunday åkte kors och tvärs över stan för att spela matcher och tvättade sina fotbollskläder i handfatet.

Till slut gick Sunday till socialen för att få hjälp, och placerades i en fosterhemsfamilj på Södermalm. Då kom en ny smäll – ett utvisningshot som svävade över Sunday i flera år.

– Det var jobbigt och tog mycket kraft från fotbollen som blev lite lidande, säger Sunday.

Cirka 3 000 personer, många av dem Hammarby­supportrar, skrev på en namnlista för att den 15-årige fotbollstalangen skulle få stanna och till slut fick Sunday permanent uppehållstillstånd.

– Då kunde jag åka till Nigeria och hälsa på min familj för första gången på sex år, berättar han.

Men osäkerheten kring om han skulle få vara kvar i Sverige eller inte hade fått Sunday att tappa mycket av sitt sug för fotbollen.

I stället började han träna fri­idrott, också det i Hammarby.

– På första träningen hade jag bara vanliga gympadojor, men sprang ändå snabbare än dem som hade tränat sedan de var sju åtta år. Då tänkte jag att det kanske var något jag kunde bli bra på.

Nu, efter fem år som sprinter, har han vunnit flera guld på ungdoms- och junior-SM.

Årets säsong, som hämmades lite av Sundays deltagande i TV, sjunger på sista versen. Nästa år är det tänkt att han ska ta steget från junior- till seniornivå på allvar.

– Jag har mycket utveckling kvar i mig. En sprinter är ofta som bäst vid 25 eller 26 år, säger han.

Fakta

Vann Gothia Cup med Hammarby

Namn: Sunday Ojuri.

Ålder: 21 år.

Bor: Bredäng.

Yrke: Arbetar på en av de stora livsmedelskedjorna.

Meriter: Vann Gothia Cup i fotboll som ytterback i Hammarbys P93:or. Som sprinter har han flera JSM-guld och ett silver på JNM.

Rekord: 7,01 på 60 meter. 10,65 på 100 meter. 21,68 på 200 meter.

Klubb: Hammarby IF.

Aktuell: En av deltagarna i SVT:s ”Atleterna” – där han tävlar i par med Ida Rosén som tävlar i poledance och har vunnit SM i cheerleading – som hade premiär i lördags.

Fakta

Kan vinna en kvarts miljon

I SVT:s ”Atleterna” tävlar 24 elitidrottare parvis, man och kvinna, om prissumman 250 000 kronor.

På schemat står tio klassiska idrottsgrenar som 60 meter häck, stavhopp, längdhopp, simning, bågskytte och klättring.

Varje vecka åker det sämsta paret ut, medan segrarna vinner en träning med elitidrotts-coacher som Anja Persson, Christian Olsson eller Magdalena Forsberg.

Programledare är Rickard Olsson och Kajsa Bergqvist.