ANNONS

Kommunen backar – lovar ”läktare” i simhallen

Kommunen lovar en balkong med 120 platser i Järfällas nya simhall. Men det räcker inte enligt Järfälla Simsällskap.
Kommunen lovar en balkong med 120 platser i Järfällas nya simhall. Men det räcker inte enligt Järfälla Simsällskap.
Efter en massiv opinion backar kommunen. Det blir en separat "läktare" med 120 platser i den nya simhallen. Men det räcker inte enligt Järfälla Simsällskap.
ANNONS

Turerna har varit många kring den nya simhallen i Järfälla som ritats utan en separat läktare, något som Järfälla Simsällskap har varit kraftigt kritiskt till.

Hittills har kommunen duckat och lagt ansvaret för den uteblivna läktaren på den föregående politiska majoriteten. Att peta in en läktare har varit otänkbart har det hetat, eftersom det skulle försena simhallen i ytterligare fem-tio år.

Efter en massiv opinion backar den ansvarige politikern Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Tillsammans med Tagehus som bygger Järfällas nya simhall har man hittat en lösning. En balkong med 120 sittplatser kommer att byggas ovanför hela bassängkanten med ingång en våning upp, vid gymdelen.

Mika Metso menar att det är olyckligt att Järfälla Simsällskap inte har fått gehör för sina synpunkter under utformningen av den nya simhallen.

– Vi har fått väldigt många brev och samtal från folk som vill ha läktare. Det känns som en stor lättnad att kunna rita in den, säger han

Tillbyggnaden kommer att kosta kommunen 2 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar men en överkomlig investering som gör det möjligt för simsällskapet och andra föreningar att ordna tävlingar i simhallen, säger Mika Metso.

Bengt Lidh ordförande i Järfälla Simsällskap är försiktigt positiv.

ANNONS

Balkongen löser problemet med alla föräldrar som vill hålla koll på sina ungar under mindre tävlingar. Men för att hantera publiken vid större evenemang som Luciadoppet krävs ytterligare 200 sittplatser, menar han.

Kommunens lösning med lösa stolar på bassängkanten fungerar inte.

– Var skulle stolarna förvaras någonstans? Det finns ju inga förrådsplatser, säger Bengt Lidh.

Järfälla Simsällskaps förslag är istället en nerfällbar miniläktare som monteras på väggen i simhallen, en lösning som idag finns i Höganäs simhall.

– Förhoppningsvis fortsätter vår dialog med kommunen och Tagehus. Simhallen öppnar ju inte än på ett tag. Det finns fortfarande tid för förhandlingar, säger Bengt Lidh.