Kommunen säger nej till ny rackethall

Tennis
Tennisklubben Väsby RK har 150 medlemmar, men ingenstans att spela i sin egen kommun.
Privata finansiärer var beredda att satsa på en rackethall i Sevanfastigheten. Kommunens åtagande skulle vara ett årligt driftsstöd, och ingen investeringskostnad. Men projektet fick nej – det finns inga pengar enligt kommunalråden.

– Kommunen hade kunnat få Stockholms största rackethall för nästan inga pengar alls. Vi är otroligt besvikna. Och vår grundproblematik är kvar. Vi har ingenstans att spela. Våra 150 medlemmar får åka till Kungsängen på vintern och till Sigtuna på sommaren, säger Christoffer Göransson, styrelseledamot i Väsby Racketklubb.

Turerna kring tennisen i Väsby har varit många och pågått länge.

I höstas presenterade Väsby RK och Väsby Badmintonklubb ett förslag som gick ut på at bygga om Sevanfastigheten till en rackethall.

– Beskedet vi fick av kommunen då var att de ville se privata finansiärer. Nu har vi hittat det, säger Christoffer Göransson.

Padel, tennis och badminton

Det är Pär Lindau och Anders Mårtensson som är beredda att satsa för att göra om Sevanfastigheten till en rackethall med sex padelbanor, fyra tennisbanor (en inne och tre i tält), tio badmintonbanor och en kombiyta för bland annat bordtennis, skolidrott och innebandy, plus omklädningsrum, reception, kafé och kansli- och konferenslokaler.

Finansiärerna och klubbarna träffade tjänstemän och politiker från kultur- och fritidsnämnden i början av januari och presenterade förslaget. Nästa steg skulle bli att få träffa kommunens kommunalråd, men så blev det aldrig.

I stället kom en vecka senare ett mejl med beskedet att ”det inte finns någon ekonomisk möjlighet för kommunen att gå in i detta åtagande”.

”Förslaget är skitbra”

– Jag hade ambitionen att se till att de fick träffa kommunalråden, men det gick inte att få till ett möte. Jag fick veta att vi inte har ekonomiskt utrymme. Visst har vi på kultur- och fritid fått mycket med tanke på nya ridhuset och nu senast satsningen på ishallen i Vilunda, det inser jag, men det är ändå väldigt synd för förslaget med rackethallen är skitbra, säger Leif Bejhed (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det tycker naturligtvis även Christoffer Göransson.

– Ja, det hade kunnat bli en unik hall i sitt slag. Takhöjden gör den optimal för racketsport på hög nivå. Dessutom hade det frigjort tider för andra idrotter i Vilunda. Badmintonklubben är redan trångbodda där och vi i Väsby RK har ingenstans att vara över huvud taget i vår egen kommun, säger han.

Fyra utomhusbanor försvinner snart

Maria Röstberg, kultur- och fritidschef i Upplands Väsby, beklagar att det inte finns ekonomiskt utrymme att gå vidare med rackethallen i Sevanfastigheten.

– De har gjort ett jättebra jobb, men vi måste ge dem detta tuffa besked. Nu behöver vi träffa klubbarna för att prata om vad vi kan göra med de resurser vi har, säger hon.

En svårighet är att de fyra fyra utomhusbanorna för tennis som finns vid järnvägsparken snart försvinner då Väsby Entré ska byggas, berättar Maria Röstberg. Och de måste ersättas på något sätt, förklarar hon.

– Ja, för det finns ett avtal där kommunen har ett åtagande gentemot den andra tennisklubben, Stora Wäsby TK, som har banorna där.

Även kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman beklagar att kommunen inte har möjlighet att gå vidare med rackethallen i Sevanfastigheten.

– Ja, det är en positiv och bra idé, men vi har ett begränsat utrymme i budgeten. Flera satsningar är på gång – Vilundaparken, nytt ridhus, nytt elljusspår och en utveckling av Kairoområdet bland annat – och de redan planerade frågorna går före nya initiativ. Vi måste få budgeten att gå ihop och då var det bättre att ge dem ett tydligt besked här och nu, säger han.