Kommunen satsar – löser Vilundas isproblem

Vilundaparken
Måljubel i Väsby Hockey. Den 6 februari kan klubben även jubla åt kommunstyrelsens beslut.
Eddie Andersson Väsby Hockey
Eddie Andersson visar isens mjuka fläckar innan den hackades upp och frystes om före nyår.
Vilundahallen ska få ny ispist
Majoriteten presenterade satsningen utanför ishallen på måndagseftermidagen.
Följetongen med isproblem i Vilundahallen närmar sig ett slut. Uterinken ska få ett tält redan till nästa säsong och den gamla ispisten i ishallen byts ut. Det väntas kommunstyrelsen besluta på sitt möte den 6 februari.

– En fantastisk nyhet! Tälthallen är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva vår ungdomsverksamhet som växer och redan är trångbodd. En riktig propplösare för oss. Och att ishallen ska renoveras känns också otroligt bra förstås, säger Eddie Andersson, ordförande i Väsby Hockey.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om problemen i Vilundahallen. De har pågått i över tio år, men blivit allt mer akuta. Hockeymatcher har fått avbrytas och spelare har skadats.

Så sent som i december fick ishallen stängas och isen hackas upp för hand och frysas igen för att man skulle komma tillrätta med isens många mjuka luftfyllda fläckar.

Kommunen har i flera år skjutit investeringen i en ny ispist framför sig då man velat avvakta de pågående planerna för hela Vilundaparkens utveckling. Nu har projektgruppen som arbetar med planprogrammet lämnat ett underhandsbesked om att ishallen ska ligga kvar där den ligger i dag – och då kan det plötsligt börja hända grejer.

– Ja, beslutet vi ska fatta går i linje med det långsiktiga arbetet och visionen för Vilundaparken. Tältlösningen över uterinken ger mer tider till ishockeyn och Friluftsfrämjandet och andra aktörer i ishallen, samtidigt som det är en förutsättning för att kunna byta ut ispisten och renovera ishallen, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Arbetet med tältet över uterinken påbörjas redan i februari och ska vara färdigt till säsongsstarten i höst. När det gäller ny ispist ska tidsplanen tas fram i samråd med föreningarna.

– Ja, vi måste se till att det fungerar med deras verksamhet, exempelvis ishockeyns säsong. Men nu är vi på väg att göra verklighet av det vi kommit överens om. Att ha sådana driftstörningar som det har varit är inte okej, säger Mathias Bohman.

Utöver tälthall och renovering i ishallen ska kommunen dessutom utreda var en fotbollshall inom Vilundaparken kan placeras.

Tältlösningen beräknas kosta cirka 8 miljoner kronor. I kommunens flerårsplan finns totalt 30 miljoner kronor avsatta för perioden 2017–2019, men ytterligare lite pengar kommer att behöva skjutas till när ispisten ska bytas, tror Mathias Bohman.

Även om någon exakt tidpunkt för ny ispist och renovering av ispisten är satt så är det idel välkomna besked för Väsby Hockey.

– Ja, vi är även glada att det nu är klart att ishallen inte ska flyttas. Det är en väldigt bra placering vi har i dag. Nu blir det tårta på klubbens årsmöte i mars! säger Eddie Andersson.