Kompisar knäckte Paulssons Väsby

I derbyt mot Vallentuna fick Jacob Lundin och övriga Väsbyspelare ofta se sig stoppade av målvakten Martin Olsson.
I derbyt mot Vallentuna fick Jacob Lundin och övriga Väsbyspelare ofta se sig stoppade av målvakten Martin Olsson.
Andreas Paulsson
Andreas Paulsson
Trots på papperet goda förutsättningar har Väsby halkat en bit efter topplagen i östra hockeyettan.

En detalj som måste skärpas till är tekningar, det var den avgörande skillnaden i derbyt mot Vallentuna.

Förra säsongen slutade i en befriande utandning för Väsby Hockey. Med en hårsmån undveks nedflyttningskval och den bördan drabbade i stället grannen i öst, Vallentuna BK.

Från det ögonblicket har klubbarna haft monumentalt olika förutsättningar inför årets division 1-säsong. Andreas ”Pålle” Paulsson var klar som ny Väsbytränare medan VBK ännu kvalade och han hade hunnit handplocka spelare från lite varstans innan man inom VBK visste vilka de nya tränarna ens skulle bli.

Lite ironiskt blev det ”Pålles” mycket goda vänner – från åren som spelare i Hammarby – Carl-Johan Klint och Ville Söderlind som tog tränarjobben i VBK. De hade i maj/juni inte en enda namngiven spelare på trupplistan. Och i september ännu inte en komplett trupp, när Paulsson och Thomas Ahlperby i Väsby samtidigt redan påbörjat gallringen av sin övertaliga trupp.

Hockey avgörs dock på isen och VBK vann inte oförtjänt norrortsderbyt mot Väsby i onsdags. Gästerna hade bästa målvakten, bäst effektivitet och störst krigarhjärtan. Visst, Väsby var spelförande, sköt mest och hade flest kvalificerade målchanser. Men emellanåt kändes hemmaaktörerna mätta i 50/50-duellerna.

En ibland bortglömd detalj gjorde oerhörd skillnad. Tekningarna. Gästerna vann åtta av tio, vilket konsekvent tvingade Väsbyiterna att bli puckjagande i varje byte.

– Fruktansvärt, säger Andreas Paulsson. Och alla som tekade var lika dåliga, då är det svårt att göra förändringar.

Och han ser det inte som något man sätter igång att ägna träningstid åt.

– Det är en inställnings- och attitydfråga, det kan vi däremot titta på. Vi vill spela med puckkontroll och då kan man inte så enkelt släppa ifrån sig pucken.

”Pålle” är en arg förlorare, frågan är om det var värre en vanligt att förlora mot ”Klintan” och Ville?

– Nej, jag kan inte se det så. Som den här matchen såg ut hade det varit lika jäkligt oavsett motståndare. Vi är väldigt goda vänner och jag unnar dem framgång.

Fler än en gång lär det inte bli, eller?

– Nej, det kan dom fethaja, haha.

Vi ber Andreas recensera säsongsinledningen i stort och han tycker att det varit ömsom vin ömsom vatten.

– Vi klarar inte riktigt den typ av hockey vi vill spela i 60 minuter. Vi vill inte spela styrspel utan pressa våra motståndare och vara spelförande. Det är en omställningsfråga för många av spelarna och kräver att man är bra tränad. Med tiden ska det bli bättre. Nu har det varit upp och ner i matcherna, aldrig 60 bra minuter. Problemet är att vi ska kunna göra rätt saker även när spelet inte klaffar. Mot VBK var det mittperioden som var sämst, men den ska ändå inte behöva kosta 0–2.

Fakta