Kompisgänget har vittring på elitserien

Roger Järeholm i röd tröja började i Ricoh för att han inte hade tid att träna. Nu kör laget fyra gånger i veckan. ”Jag är med på hälften, än så länge funkar det”, säger den reslige mittsexan.
Roger Järeholm i röd tröja började i Ricoh för att han inte hade tid att träna. Nu kör laget fyra gånger i veckan. ”Jag är med på hälften, än så länge funkar det”, säger den reslige mittsexan.
Allt startade som en kul grej, ett sätt för kompisgänget att hålla ihop. Men laget avancerade i rekordfart i seriesystemet. Nu har Ricoh HK ena benet och lite till i handbollens högsta serie.

– Ingen tog oss på allvar från början, inte vi själva heller. Det verkliga skiftet kom när vi gick upp i allsvenskan och Ingemar Linéll kom in som tränare, säger Magnus Idén, general manager i Ricoh.

Han är en av dem som startade klubben för snart sju år sedan. Han jobbade på Carl Lamm och bad att få ta namn efter företaget.

– Vd:n sa okej, med två villkor. Det ena var att han skulle vara med och spela. Han hade aldrig spelat handboll, men vi sa ja. På den nivån var det. Det andra villkoret var att vi alltid skulle ligga i topp i vår serie.

Även det andra villkoret levde laget upp till. Truppen bedömdes vara så bra att man fick börja i division 4, i stället för ännu längre ner, men man vann både fyran och trean ohotade.

Laget bytte namn när Carl Lamm köptes upp av IT-bolaget Ricoh. Vd:n från Carl Lamm lade spelarkarriären på hyllan, liksom Magnus Idén själv. Och segertåget rullade vidare, rätt genom division 2 och upp ännu en nivå.

Till första säsongen i division 1 anslöt mittsexan Roger Järeholm med mångårig erfarenhet från elitserien.

– Jag hade fått barn och hade inte längre tid att träna flera gånger i veckan. I Ricoh var det träning en gång i veckan, och då körde vi oftast innefotboll, säger han.

Då bestod laget fortfarande av i princip samma gäng som hade börjat i division 4.

– Ja, det var en massa farbröder. Alla hade spelat på hög nivå, men nu var det bara på skoj, säger Roger Järeholm.

Då var han yngst i laget. Nu, bara tre år senare, hör den 37-årige försvarsresen till äldre gardet.

– Det är bara jag och två målvakter kvar i truppen sedan jag började. De flesta andra är valpar i 20–25-årsåldern.

En stund senare börjar laget sin träning i Eriksdalshallen. Med innefotboll som uppvärmning.

– Det släpper vi aldrig, säger Roger Järeholm och skrattar.

Till förra säsongen kom den meriterade Ingemar Linéll in som tränare. Det har lockat tunga namn som bröderna Rasmus och Daniel Båverud och målvakten Thomas Forsberg till laget.

Och nu, inför omstarten med mer än halva serien spelad, leder Ricoh allsvenskan och är utan poängförlust. Hemmamatcherna spelas i Sjöstadshallen. Och dit har publiken hittat sedan Ricoh tog steget upp i allsvenskan.

– Ja, vi har haft fullsatt varje match i år. Hallen tar 350 åskådare. Mot Skånela klämde vi in över 400 och då fick ändå 100 pers vända i dörren, säger Magnus Idén.

Om Ricoh håller hela vägen och tar steget upp i elitserien måste man flytta, Sjöstadshallen är för liten.

– Ja, tyvärr. Det finns bara Eriksdalshallen och Solnahallen som håller måttet. Eriksdal känns lite som Hammarbys hall så kanske är Solna bättre. Å andra sidan har vi börjat etablera oss söder om stan. Vi får se hur det blir, säger Magnus Idén.

Fakta

Rekordsnabb klättring

2007: Klubben bildas, som Carl Lamm HF.

2008: Vinner division 4.

2009: Vinner division 3. Ricoh köper Carl Lamm. Namnbyte.

2010: Tvåa i division 2, går upp i division 1.

2011: Mittenlag i division 1.

2012: Tvåa i division 1, kvalar sig upp i allsvenskan.

2013: Mittenlag i allsvenskan.

2014: Leder allsvenskan med 15 segrar på 15 matcher.