Konståkare slåss för sin överlevnad

Tränaren Emma Giertz tränar en grupp barn i Sätra KS på isen i Mälarhöjdens ishall.
Tränaren Emma Giertz tränar en grupp barn i Sätra KS på isen i Mälarhöjdens ishall.
Huggsexan om istider blev kaotisk inför förra säsongen och konståkningsklubbarna i söderort fick nöja sig med en timme var i veckan. Farsta KK har nu gett upp, men Sätra KS kämpar på.

– Vår säsong är kort så en timme per vecka räcker inte för att barnen i skridskoskolan ska hinna lära sig åka ordentligt. Vi övervägde att lägga ner klubben, säger EvaMonica Josefsson, vice ord­förande i Sätra KS.

Men de gav inte upp utan kamp. Klubben uppvaktade både stadsdelsnämnden och idrottsnämnden för att få till stånd en förändring inför årets huvudsäsong, som inleds i denna vecka.

Man fick långt ifrån igenom alla sina önskemål, men istidsfördelningen blev i alla fall lugnare i år. Och Sätra KS fick två timmar i veckan i stället för en.

– Två timmar är inte heller mycket och det är fortfarande ett problem att det bara finns tre ishallar söder om stan och att alla samägs av kommunen och en ishockeyklubb. Men vi är glada för att vi ändå fick lite gehör när vi sa ifrån, säger EvaMonica Josefsson.

Hon står vid sidan av rinken i Mälarhöjdens ishall, Myren, under en träningstimme som Sätra KS har köpt för 1 300 kronor. Det är priset för en timme på is under för- och eftersäsong.

Myren är en av stadens sju ishallar som är föreningsdrivna – av ishockeyklubbar. Just nu vinglar och virvlar drygt 20 små konst­åkare omkring innanför sargen, men att det är en hockeyhall först och främst råder det inga tvivel om. Djurgårdsskölden syns lite överallt och klockan vid ingången har ett robust galler som skydd mot missriktade skott.

– Det skulle behövas en till ishall söder om stan, en där konståkningen är i fokus, säger EvaMonica Josefsson.

Den synpunkten förde klubben också fram i vintras, men det blev kalla handen från idrottsnämnden. Dock finns det planer på en bandyhall i Tallkrogen. Konst­åkare på lite högre nivå behöver visserligen ha en avgränsad yta då de gör sina figurer, men bandy­hallen kan fungera för knattar i skridskoskola, förklarar Hans Eriksson, handläggare vid idrottsförvaltningen.

Bygget av bandyhallen kan påbörjas tidigast hösten 2014 så konståkarna söder om stan lär få fajtas hårt för istider minst ett par år till. Tilldelningen baseras på antalet aktivitetstimmar säsongen innan. En klubb som haft lite istid har inte kunnat ha så mycket aktiviteter och får därmed få istimmar även kommande säsong.

– Det är ett moment 22 som gör det svårt att växa, särskilt för en nya klubbar som vi och Farsta KK, säger EvaMonica Josefsson.

Eldsjälarna i Farsta KK orkade inte kämpa i motvind längre utan lade ner i förra veckan. Sätra KS har bestämt sig för att överleva, och välkomnar nya medlemmar.

– Ja, vi har plats för fler åkare, både i skridskoskola och på högre nivå, säger EvaMonica Josefsson.

Fakta

Farsta KK i graven – bara Sätra kvar

I Stockholm finns tio ishallar (utöver Globen och Hovet), varav tre ligger i söderort.

De tre är föreningsdrivna: MB Hockey har LW-hallen i Sätra, Djurgården har Mälarhöjdens ishall i Fruängen och FOC Farsta har Farsta ishall i Farsta.

Huvusäsongen är vecka 42–vecka 10. Före och efter den kan föreningarna hyra ut tider i ”sin” ishall för 1 300 kronor i timmen.

Konståkarna har det motigt söder om stan. Farsta KK orkar inte kämpa längre utan lägger ner och hade sin sista träning i fredags. Bara Sätra KS finns kvar i söderort.