Konståkare Stockholms mesta OS-medaljör

Gillis Grafström. Tre OS-guld i konståkning.
Gillis Grafström. Tre OS-guld i konståkning.
Anette Norberg. Två OS-guld i curling.
Anette Norberg. Två OS-guld i curling.
Åke Seyffarth. Ett OS-guld i skridsko.
Åke Seyffarth. Ett OS-guld i skridsko.
Mats Sundin. Ett OS-guld i ishockey.
Mats Sundin. Ett OS-guld i ishockey.
Stockholm har genom åren haft många medaljörer i vinter-OS.
Framgångsrikast av dem alla är konståkaren Gillis Grafström som tog guld i tre raka Olympiska Spel på 1920-talet. Andra 08:or med guldglans är Anette Norberg, Åke Seyffarth och Mats Sundin.

Den 7 juni 1893 föddes ett gossebarn i Stockholm som skulle växa upp och bli något alldeles extra.

Gillis Grafström, som till vardags tävlade för Stockholms ASK, tog tre raka OS-guld i konståkning: 1920 i Antwerpen, 1924 i Chamonix och 1928 i Sankt Moritz. Guldet 1920 tog han då vinteridrotter avgjordes parallellt med sommarspelen i Antwerpen. En sådan guldsvit är han fortfarande ensam i världen om på herrsidan.

God tvåa

Gillis Grafström, som avled 1938, är Stockholms genom tiderna framgångsrikaste vinterolympier. Han växte upp på Östermalm. Som god tvåa återfinns en kvinna.

Anette Norberg har anfört svenska lag till OS-guld i curling både 2006 i Turin och 2010 i Vancouver. Hon föddes visserligen i Härnösand men har sedan många år bott i Stockholm.

En guldolympier som både föddes och begravdes i Stockholm är Åke Seyffarth (1919-1998). Han vann 1948 i Sankt Moritz OS-guld på 10 000 meter skridsko och tog av bara farten silver på 1 500 meter.

Sundin sticker ut

Tre Kronor har två OS-guld i ishockey. Det fanns flera spelare med Stockholmsanknytning både 1994 i Lillehammer och 2006 i Turin. Den som kanske sticker ut mest är ur-stockholmaren Mats Sundin som var med och vann i Turin. Han föddes 1971 i Bromma, växte upp i Sollentuna, och bor i dag i Djursholm.