Konståkning av högsta klass i Solna i helgen

Selma Ihr, Solna Konståkning, var uttagen till lägret men tävlar i stället i Australien.
Selma Ihr, Solna Konståkning, var uttagen till lägret men tävlar i stället i Australien.
Lisa Lager och Natran Tzagai från Solna Konståkning.
Lisa Lager och Natran Tzagai, landslagsåkare från Solna Konståkning.
Josefin Brovall, Julia Brovall, Alva Blomdahl.
Solna KK:s Josefin Brovall, Julia Brovall och Alva Blomdahl är uttagna till Ungdomslyftet.
I helgen blir det konståkning av högsta klass i Solna. Landslaget samlas för ett läger i ishallen på Ulriksdals IP där de visar upp sina nya program för internationella domare.

– De senaste åren har vi haft ett läger i Solna i slutet av sommaren, med hela den svenska landslagstruppen på plats, säger Lina Landgren, tränare i Solna Konståkning.

Totalt 18 åkare deltar på lägret, som pågår 25–27 augusti. Välkända namn som Alexander Majorov, Matilda Algotsson och Josh Helgesson är på plats. Bland juniorerna finns två åkare från Solna Konståkning med, Lisa Lager och Nathan Tzagai. Även Solna Konståknings blott 13-åriga Selma Ihr var kallad, men hon åker i stället på sin första Junior rand Prix i Australien där hon är yngst av över 20 deltagare från hela världen.

Internationella domare

– Jag blev jätteglad när jag blev uttagen. I alla år har jag haft det som mål. Det ska bli väldigt kul att se alla duktiga åkare, det blir lite se och lära för mig. Väldigt spännande! säger hon.

Landslagslägret innehåller teoripass, fystester, rörlighetsanalyser och hälsoundersökningar innan det kulminerar i en tävling där alla åker sina kort- och långprogram för internationella domare och tekniska specialister för att få feedback på sina program inför säsongen och kunna optimera dem inför kommande tävlingar.

Fritt inträde

Kortprogrammet går på lördagen den 26 augusti klockan 17–20 och friåkningen avgörs på söndagen klockan 15.30–19. Alla är välkomna att titta på tävlingarna och det är fritt inträde.

Delvis parallellt med landslagslägret, torsdag till lördag, pågår också Ungdomslyftet, ett extrainsatt läger för ungdomar som varit uttagna i en central satsning under säsongen 2016/17. Där deltar fyra åkare från Solna Konståkning: Josefin Brovall, Julia Brovall, Anastasia Schneider och Alva Blomdahl.