Min lokala hjälte

Konstgräset växer – men inte för alla

Per-Erik Jalava och Ronny Schueler på Årstagårdens BP. ”Vi är omgivna av konstgräs, men här ligger gruset kvar”, säger Ronny.
Per-Erik Jalava och Ronny Schueler på Årstagårdens BP. ”Vi är omgivna av konstgräs, men här ligger gruset kvar”, säger Ronny.
Utbyggnaden av konstgräsplaner har exploderat. Men fördelningen är skev mellan stadsdelarna – och inom dem.

Årsta FF, med cirka 350 spelare, saknar helt det konstgjorda gräset.

– Det finns konstgräs i bland annat Gröndal, Älvsjö, Enskede, Hagsätra, Liseberg och snart i Solberga. Vi är omgivna av konstgräs, men här ligger gruset kvar, säger Ronny Schueler.

Vi träffar honom och Per-Erik Jalava, båda engagerade i Årsta FF:s konstgräsgrupp, på Årstagårdens bollplan i Årstas västra ände.

Här bedriver klubben hela sin ungdomsverksamhet. Och här börjar snart årets fotbollsskola för barn födda 2006. Till den är tillströmningen god, trots avsaknaden av konstgräs. Problemet är större för de äldre årskullarna. Omkring övergången till 11-mannaspel tappar Årsta FF ofta spelare och tvingas lägga ner lag.

– Så är det för alla små klubbar, men för oss påskyndas det av att vi inte har konstgräs, säger Per-Erik Jalava.

– Våra pojkar och flickor spelar bortamatcher på konstgräs, och sedan får de komma hit och spela på den här dammhögen. Vi känner oss lite missgynnade, som att vi kommer i andra hand, säger Ronny Schueler.

Statistik över konstgräsplanernas fördelning mellan stadsdelarna visar att Årsta FF har fog för den känslan. Efter Södermalm har Enskede-Årsta-Vantör sämst tillgång till konstgräs. Bäst är läget i Älvsjö.

Enskede-Årsta-Vantör har fyra konstgräsplaner i dag: två på Enskede IP, en i Bandhagen och en i Hagsätra. Dessutom planeras konstgräs i Rågsved och Stureby.

I söderort finns planer på ytterligare sju nya konstgräsplaner de närmaste åren – och en av dem ligger faktiskt i Årsta. Det är Årsta IP, där Hammarbys herrar tränar.

– Den får ju inte vi tillgång till. Vi har inget emot att Hammarby får konstgräs, men det är grymt orättvist att vi som verkar här i Årsta inte får någonting, säger Ronny Schueler som berättar att Årsta FF är den enda idrottsföreningen som har verksamhet i Årsta och sysselsätter en tredjedel av Årstas barn.

– Det skulle kunna bli ännu fler om vi hade konstgräs, framför allt flickor tror jag. Planen skulle även användas för spontanfotboll. Nu är det inget liv här, bara några hundägare som släntrar över planen.

Problemet för Årsta FF är att konstgräs ingår i de ständiga planerna på att bebygga Årstafältet.

– Men det händer inget med det. Och om det blir 4 000 bostäder där så är ju det underlag för en konstgräsplan bara till de barnen, säger Per-Erik Jalava.

Beslutet att anlägga konstgräs åt Hammarby på Årsta IP blev droppen för Årsta FF. Nu har klubben lämnat in en skrivelse till idrottsnämnden där man kräver konstgräs på Årstagårdens bollplan. Skrivelsen behandlas nu av idrottsförvaltningen där Hans Eriksson ska skriva ett tjänsteutlåtande som han hoppas kan tas upp på nämndmötet den 22 maj.

– Vi har vid ett flertal tillfällen påpekat att Årsta är ett av de nu ganska få områden som saknar konstgräs och att det bör vara prioriterat, säger han.

Varför finns då inte Årstagårdens bollplan med bland de nio nya konstgräsplaner som planeras i söderort de närmaste åren?

– Flera av dem är kopplade till exploateringsplaner, men det kan hända att vi gör omprioriteringar, säger Hans Eriksson.

Fakta

Konstgräsplaner i söderort i dag

Källa: Idrottsförvaltningen