ANNONS

Konstsnön flyttar in på Arninge GK

Om bara kvicksilvret når ner mot nollstrecket så kan skidåkarna i norrort spänna på sig skidorna.

Då kommer nämligen snökanonerna att dras igång och Täby konstsnöspår anläggs på ­Arninge golfklubbs banor.
ANNONS

Sedan vi kunde gå ut med informationen har intresset varit enormt, säger Peter Rune, ordförande i Täby IS skidsektion och ledamot i Täby Konstsnöspår. På ett dygn fanns det 600 ”likes” på Facebook och 50 delningar av nyheten.

Skidåkning har på några år växt till en av de populäraste träningsformerna vintertid. Efter en schism med arrendatorn av Jarlabanke GK i vintras har styrelsen i Täby Konstsnöspår med ljus och lykta sökt efter andra alternativ. Och härom veckan slöts ett avtal med Arninge GK AB.

– Spännande med ett nytt ställe. En del stenar behöver flyttas, några träd tas bort, men inga stora saker. Vi är på det klara med var spårslingan ska gå och det är utanför fairways längs med Arningeleden, berättar Klas-Göran Ericsson, ordförande i Täby Konstsnöspår – ett fristående samarbetsprojekt mellan Täby IS och Sundbybergs IK.

Föreningen har två, möjligen tre, snökanoner och annan utrustning om natursnön inte faller. På önskelistan står en pistmaskin som kan ersätta spårning med skoter och spårsläde.

Fördelarna med Arningebanan är många, inte minst för att terrängen är mer kuperad än på Jarlabanke. Peter Rune nämner även klubbhuset med omklädningsmöjligheter och där det också eventuellt kan bli möjligt att luncha nära spåren.

– Konferenser med skidåkning som aktivitet är en möjlighet vi ser, säger Lars Nordlöf, klubbdirektör på Arninge GK. Vi drog egna spår för ett par vintrar sedan och tycker att det är positivt att nu få hit personer med kunskap och vilja att göra skidspår.

För Arninge GK är det en win win-situation eftersom anläggningen vintertid står outnttjad och klubben har personal som kan hjälpa till att göra spår.

Peter Rune ser också utvecklingsmöjligheter för Täby IS skidsektion i och med att Arninge gränsar till Österåker och Vallentuna.

– Vi har vuxit från noll till ganska många medlemmar på några år. Av 200 är de flesta barn/ungdomar och vi räknar med att bli fler om skidvintern blir fin. Därför fördubblar vi ledarstaben inför denna säsong.

ANNONS

Räknar ni med skidsugna även från Vallentuna, Österåker och Vaxholm?

– Spåren kommer att synas väl eftersom de ligger längs vägen mot Vallentuna, så visst finns den möjligheten i våra tankar, säger Peter Rune.