Täby konstsnöspår välpreppade inför sportlovet

Björn Brännström och Klas-Göran Ericsson, två av eldsjälarna bakom konstsnöspåret.
Björn Brännström och Klas-Göran Ericsson, två av eldsjälarna bakom konstsnöspåret i Täby.
Förutsättningarna för de som vill åka längdskidor på hemmaplan under sportlovet är perfekta i Täby. Tack vare de senaste nätternas kyla har Täby konstsnöspår kunnat preppas ordentligt.
– De är kanonfina. Det kan inte vara bättre än så här, säger Björn Brännström.

Trots några dagar vårigt mildväder var det aldrig någon fara för att det inte skulle gå att åka i Täby konstsnöspår under sportlovet. Däremot var inte värmen optimal för spårkvaliteten.

– Vi kan ju inte spåra om lika ofta när det är så här varmt. Tidigare spårade vi om fredag, lördag och söndag och någon gång mitt i veckan, men nu måste vi avvakta, sa Björn Brännström i onsdags till Lokaltidningen Mitt i.

”Det var väldigt fint”

När Mitt i återkommer till Björn Bränström på fredagsförmiddagen är förhållandena däremot i det närmsta perfekta. Natten till fredag var det minus 11 grader, vilket spårgänget utnyttjat för att preppa spåren under natten. På fredagsförmiddagen njöt ett 50-tal skidåkare i spåret av sol och blå himmel och ett par minusgrader, enligt Björn Brännström.

– Jag kommer just från spåret och det var väldigt fint. Det är nästan det bästa som har varit på hela vintern.

Både klassiska spår och skateyta

Lördag och söndag brukar det vara uppåt 1500 skidåkare som kör i Täby konstsnöspår, enligt Björn Brännström. I morgon lördag arrangeras dessutom ett av Sveriges största skidtävlingar för barn där. Han uppger att 1,7 kilometersslingan har fyra spår. Den längre Skogsslingan på 2,8 kilometer kommer i helgen att ha två klassiska spår och skateyta på ena halvan.

Glesare i spåret

Men trots superbra spår väntar sig Björn Brännström att det under sportlovet kommer vara lugnare än vanligt i spåren.

– Ja, många åker ju till fjälls nu. Och alla de här vasaloppsåkarna börjar dra norr ut . De brukar ju vara massa lopp innan det stora Vasaloppet.