Köp en bit Patric för 71 spänn

"Jag vet att många gillar att hjälpa lokala förmågor. Att köpa en andel i mig är ett roligt sätt att göra det och samtidigt få vara med på min resa", säger golfspelaren Patric Sundlöf.
"Jag vet att många gillar att hjälpa lokala förmågor. Att köpa en andel i mig är ett roligt sätt att göra det och samtidigt få vara med på min resa", säger golfspelaren Patric Sundlöf.
Satsa pengar på något roligare än aktier eller lotter. Köp en lovande golfspelare på börsen. En andel i Botkyrka GK:s blivande golfstjärna Patric Sundlöf kostar 71 kronor.

Botkyrkas vassaste golfspelare Patric Sundlöf är hemma igen efter fyra års spel på college i USA. I somras tog han sig till andra kvaltävlingen till US Open och var till sist bara nio slag från spel i en av världens största majors.

Nu satsar han mot världstoppen – genom sportbörsen Trade in Sports.

Konceptet är enkelt. Den som är intresserad av att stötta 23-åringen i resan mot Europa- och PGA-touren köper andelar i honom via Trade in Sports.

En andel kostar just nu 71 kronor.

– Inom fyra år ska jag vara med och slåss i toppen av Europatouren. Om det går bra för mig så kommer de som har investerat i mig tjäna på det, säger Patric när vi träffas på Botkyka GK:s driving range.

Han vickar på höfterna, justerar fötterna till rätt position och blickar ut mot 200-metersmarkeringen. Klipper till med drivern och följer bollen som skjuter iväg i en flack bana och landar några meter ifrån målet.

– Svingen är inte konstant, men den har blivit bättre. När det är dags för Europatourkvalet i England i oktober kommer det att kännas bra, säger Patric.

I den ideala av världar överlever han alla tre kvaltävlingarna och spelar på Europatouren redan nästa år.

Konkurrensen är extrem, men Patric tror på en god chans. Annars skulle han inte försöka.

Det vore att kasta pengar i sjön. Bara anmälningsavgiften kostar 1 800 euro, ungefär 17 000 kronor.

– Ett rån, konstaterar Claes Holmström, vd på Trade in Sports.

Bolaget som startade 2012 är världens första crowd investing-plattform för sportindustrin. En sportbörs som gör det möjligt för allmänheten att investera i idrottare, idrottsklubbar eller hästar genom köp av andelar.

– Många idrottare har ambition och talang nog att ta sig till världseliten, men de ekonomiska medlen saknas, säger Claes Holmström.

Crowd investing eller så kallad gräsrotsfinansiering har blivit allt vanligare inom kulturprojekt. Nu kommer konceptet även inom sportvärlden.

Patric är den 13:e idrottaren som introduceras på sportbörsen. Under Trade in Sports vingar finns även längdskidåkare, racingförare, tennisspelare och friidrottare.

– Vi jobbar främst med sporter där det går att tjäna pengar. Även om de flesta investerar med hjärtat och tycker att det är kul så måste vi visa att det finns möjlighet att få tillbaka pengar, säger Claes Holmström.

Patric Sundlöf var ett givet val för sportbörsen. Han är med sina 23 år relativt ung i golfsporten och har det senaste året sju topp 10-placeringar på elva tävlingar i Sverige.

– Även om det är mindre tävlingar så säger det ganska mycket om hans kapacitet, säger Claes Homström.

Omkring 200 människor i världen lever i dag gott på att spela golf, ett 30-tal är svenskar.

Fakta

Gillar svensk heavy metal

Namn: Patric Sundlöf.

Ålder: 23.

Bor: Tullinge.

Familj: Flickvän, mamma, pappa och tre bröder.

Klubb: Botkyrka GK.

Aktuell: Introducerades nyligen på sportbörsen.

Golfmeriter: Nådde andra kvaltävlingen till US Open i somras, kvalade in till svenska proffstouren 2009, vann SM för 13-åringar 2005.

Kuriosa: Gillar svensk heavy metal och vita golfbyxor.

Fakta

Kan ge en avkastning på 3280 %

Den som vill köpa en andel i Patric Sundlöf kan göra det via tradeinsports.se

Det finns totalt 3521 andelar som kostar à 71 kronor under introduktionsperioden till 30 mars 2016

En andel gäller i 4 år och ger 0,0045 % av de inspelade prispengar under perioden.

Om han når topp 10 på Europatouren 2019 ger det en avkastning på 3280 %.

Om han inte blir bättre än topp 50 på Nordic League 2019 blir avkastningen minus 90 %.