ANNONS

Järnviljan är Larsens styrka i skidspåret

Under Tour de Ski var Lisa Larsen en av åtta svenskar som fullföljde hela den fruktade skidtävlingen.

– Sista biten bara snurrade det i huvudet, säger Täbytjejen.

Nu spås 21-åringen en ljus framtid i skidlandslaget.
ANNONS

– Har det kommit någon snö de senaste dagarna? undrar Lisa Larsen på telefon från Falun.

Egentligen skulle hon ha kört DM i Stockholm förra helgen men snöbristen gjorde att man tvingades ställa in tävlingarna.

För den som vill satsa helhjärtat på skidor erbjuder Stockholm knappast några optimala förhållanden. Sedan slutet av sommaren är därför Falun Lisa Larsens nya hemstad. Här pluggar hon på strökurser på Högskolan Dalarna. Men framför allt åker hon skidor.

– Det är en jättebra miljö för mig. Falun är en riktig skidstad.

Trots att besöken hemma i Täby är få under pågående säsong har Lisa Larsen hela tiden varit sin klubb Sundbyberg IK trogen.

– Det känns helt rätt. Det finns ingen anledning att byta. Det verkar komma fram många bra juniorer i klubben nu, vilket är kul.

Lisa Larsen tillhör framför allt det svenska Team 2015, som är Svenska Skidförbundets utvecklingslag, men under vintern har hon varit med och tävlat i flera världscuptävlingar.

Vid årsskiftet fanns hon med i den svenska truppen till Tour de Ski och var en av åtta svenskar som genomförde alla nio deltävlingar. Den sista avslutas med den tuffa klättringen upp för slalombacken Alpe Cermis.

– Det var brutalt jobbig. Sista biten bara snurrade det i huvudet. Man undrar när det där jäkla målet egentligen kommer. Placeringen var inte så bra men jag är nöjd med att ha tagit mig igenom alla lopp, jag var riktigt trött på slutet.

ANNONS

Om det är något som framhålls som Lisa Larsens största styrka är det just envisheten och inställningen att aldrig ge upp.

– Hon är en fruktansvärd tuffing i skidspåret. Hon är inte rädd för att bli trött. Har Lisa bestämt sig för att fullfölja något så ger hon inte vika, säger Rikard Grip, förbundskapten för det svenska längdlandslaget.

Ett exempel på järnviljan såg man vid världscuptävlingen i Davos i början av december då Lisa Larsen tog rygg på en annan åkare, gick in i väggen totalt och mer eller mindre stapplade in i mål.

Finns det några nackdelar med att vara en sådan extrem tävlingsmänniska?

– Absolut inte. Det är bara positivt. Sedan måste alla individer lära sig var man har sin gas, när man ska trycka ner den och när man ska släppa, säger Rikard Grip.

Enligt förbundskaptenen är det viktigt att slussa in åkare i landslaget och ge dem rutin och erfarenhet. Framför allt ser han Lisa Larsen som en åkare till OS i Sotji 2014 och VM på hemmaplan i Falun 2015.

– Hon går en ljus framtid till mötes, säger han.

För Lisa Larsen väntar SM i Östersund i veckan och i slutet av februari går U23 VM i Turkiet.

Samtidigt hoppas hon få åka på fler världscuptävlingar tillsammans med det svenska skidlandslaget och stjärnor som Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

– Det är klart man ser upp till dem. Att åka i väg med dem är inspirerande.

Lisa Larsen satsar framför allt på 10 kilometer skate under SM som börjar i morgon.

Fakta

Kör SM i veckan

Namn: Lisa Larsen.

Ålder: 21 år.

Uppväxt: Täby. Bor nu i Falun.

Klubb: Sundbybergs IK.

Meriter: Individuellt JVM-silver 2009, JVM-brons 2008. Flera guld i JSM.

Aktuell: Tävlar i SM i Östersund som inleds i morgon. ”Jag har inte satt upp några placeringsmål, men satsar framför allt på 10 km skate”. Kör U23-VM i Turkiet i slutet av februari.

Övrigt: Har tidigare tävlat i orientering och friidrott. Planerar att springa Lidingöloppet i år.