ANNONS

Kraftsamling mot flykten från barnidrotten

Jan Lundberg vänder sig här till ett hundratal ledare från Värmdös idrottsföreningar.
Jan Lundberg vänder sig här till ett hundratal ledare från Värmdös idrottsföreningar.
Maria Rooth menar att barn ofta bara vill ha kul utan att behöva tävla.
Maria Rooth menar att barn ofta bara vill ha kul utan att behöva tävla.
Alarmerande siffror visar att många barn lämnar idrotten redan i 11-årsåldern.
Det vill Värmdö kommun och det lokala föreningslivet ändra på.
ANNONS

Det sorlas i Gustavsbergsteaterns foajé. Ett hundratal besökare väntar på att kliva in i stora salen, men de ska inte slå sig ner i stolarna för att se en dramaföreställning.

Denna onsdagskväll är vikt för hur man ska bära sig åt för att få barn att stanna kvar i föreningsidrotten. Bakom arrangemanget står Värmdö kommun och Stockholms idrottsförbund i samarbete med Värmdös föreningsliv.

Ledare från många Värmdöklubbar är på plats för att diskutera ämnet och lyssna på föreläsare. Jan Lundberg från Stockholms idrottsförbund äntrar scenen.

– Utvecklingen är skrämmande, inleder Lundberg. Barn idag slutar idrotta i allt yngre ålder, många redan när de är 11 år. Vart tionde år sjunker åldern med två år.

Om denna statistik håller i sig kommer medlemskurvan år 2028 vända nedåt redan när föreningsmedlemmarna är i 9-årsåldern.

”Lek blir för snabbt allvar”

En annan av föreläsarna i Gustavsbergsteatern är Maria Rooth som under sin aktiva karriär som ishockeyspelare gjorde 265 landskamper och har ett OS-silver från 2006 på meritlistan. Hon tror att många barn slutar idrotta därför att det ofta är för mycket elittänkande i föreningarna.

– Leken blir för snabbt allvar, säger Rooth. Många barn vill inte tävla utan bara ha kul. Och så är det väl så att barnen har mycket mer att göra nu för tiden, det finns ju mobiler och spel.

Kommunen aktiv spelare

Förutsättningarna för barn- och ungdomsidrott är bra i Värmdö, åtminstone enligt kommundirektören Camilla Broo.

– Vi har många och fräscha idrottshallar i Värmdö och står oss väl mot andra kommuner. Men kommunen ska vara en aktiv spelare och behöver jobba tillsammans med föreningarna för att vända den negativa trenden. Idrott ger positiva effekter för livskvalitén och för samhället i stort. Vi vill behålla barn i idrotten, men även i kommunen.

ANNONS

För lite fysisk träning

Centrum för idrottsforskning beskriver hur bara 44 procent av pojkarna och endast 22 procent av flickorna i Sverige når de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet.

Det verkar råda samstämmighet om att något måste göras för att bryta den negativa trenden med barn som lämnar föreningsidrotten, men frågan är vad som kan göras.

Alla ska få vara med

Stockholms idrottsförbund menar att ALLA ska inkluderas i föreningarnas verksamhet oavsett ambition, kön, ålder eller eventuella funktionsnedsättningar. Om elittänket genomsyrar verksamheten redan från början är risken stor att många lägger av. Om barnen får idrotta på egna villkor lär fler stanna.

– Barnen ska ha roligt och längta efter träningarna, säger Lundberg.

Lyssna på barnen

Han pekar också på vikten av att barn ska få vara med i kommittéer i föreningarna för att kunna påverka verksamheten. Det ska erbjudas en idrott anpassad efter barnens förutsättningar, takt och behov. Det är helt enkelt viktigt att lyssna till vad barnen vill.

Mötet på Gustavsbergsteatern var startskottet för projektet att behålla barn och ungdomar i idrotten. Projektet leds av en arbetsgrupp med föreningsrepresentanter och tjänstemän från kultur- och fritidsavdelningen i kommunen. Under våren blir det flera inspirationsdagar, dialogmöten och workshops.

1. Har din klubb problem med att barn och ungdomar slutar idrotta i tidig ålder?

Anna-Karin Linusson, ledare Gustavsbergs IF handboll
Ja. Hos oss är det främst killar och tjejer i 15-årsåldern som lägger av. De kanske prioriterar skolan eller så tycker de inte längre att handboll är kul.
Lena Lindahl, kanslichef Gymnastikklubben Värmdö
Nej. Vi har flera hundra barn som står i kö för att börja. En orsak är nog att vi är inte så tävlingsinriktade jämfört med andra föreningar och idrotter.
Peter Anderberg, tränare Värmdö hockey
Ja. Vi har ett väldigt tapp i 10-årsåldern. En orsak är att det blir för mycket stress när föräldrar trycker på. Jag är inne på att vi behöver mer föräldrautbildning.
Carina Sondahl, ledare Ingarö IF fotboll
Rent generellt tror jag att många barn slutar att idrotta i ung ålder. En orsak kanske är att de för tidigt måste välja vilken idrott de vill satsa på.
ANNONS