Kramar i stället för slag i ny kampsport

Dragkamp är ett av många inslag i ruffie. Till vänster mäter nybörjaren Roland Lycksell och instruktören Mellisa Aguero sina krafter.
Dragkamp är ett av många inslag i ruffie. Till vänster mäter nybörjaren Roland Lycksell och instruktören Mellisa Aguero sina krafter.
Krama, knuffa, klättra, brotta och kämpa i 26 och en halv minut kan göra dig till en friskare människa.

Det menar förespråkarna för ruffie, en ny ­träningsform som nu kommit till Lidingö.

Det är bara några få plusgrader på Lidingövallen. Under ett par strålkastares sken tänker en grupp träningssugna trotsa kylan och köra hårt till musik.

Efter uppvärmningen drar den licensierade instruktören Melissa Aguero i gång passet. Exakt 26 och en halv minut senare är det klart. Trots den korta tiden är de åtta deltagarna slutkörda.

– Det här var riktigt, riktigt jobbigt, flåsar 49-årige Roland Lycksell som just klarat sitt första pass någonsin i träningsformen ruffie.

– På en 20-gradig skala är det här 17.

Melissa Aguero startade gruppen i september. Än så länge är ruffieträningen gratis. Man kör klockan 18 varje torsdag på ­Lidingövallen.

– Vi kommer att vara utomhus hela vintern, säger Melissa. Då slår vi tre flugor i en smäll – vi får umgås med likasinnade tokar, vi får bra träning och dessutom frisk luft.

Ruffie är en träningsform som har skapats av kampsport- och tv-profilerna Musse Hasselvall och Usama Aziz. Inga redskap används. I ruffie brukas i stället den egna kroppen, och inte minst andras kroppar är ”redskap”. Beröring är viktig, och används flitigt i parövningarna där man klänger på varandra eller brottas stående.

– Man hittar varandra i närheten och känner att man kämpar tillsammans, säger Lidingöbon Melissa Aguero. En del är blyga i början, men det släpper snart.

Grundarna Hasselvall och Aziz menar detta är en social träningsform. På hemsidan ruffietraining.com skriver de om behovet av närhet som gör att man blir harmonisk då kroppen utsöndrar ett ”må bra-hormon”.

Med kampmomentet i ruffie kan man få utlopp för aggressioner utan att skada sig själv eller andra. Grundarna menar ruffie är stresshämmande. Melissa håller med.

– Och så har man kul också!

Men behövs ännu en träningsform i ett redan enormt utbud?

– Ja, ruffie är effektiv och enkel träning som är snäll mot kroppen. Det är naturliga rörelser, och kämpa­glöden väcks.

Ett träningspass är indelat i fyra block. Man börjar träna överkropp och styrka, sedan ben, och så två block för smidighet och balans. Allt upprepas, och vilopauserna är sekundkorta.

En av de jobbigaste övningarna är att göra situps samtidigt som man med hjälp av benen hänger på partnerns midja. Dragkampen är också svettig. Paret håller om varandras sträckta armar, och sedan gäller det att jobba med benen för att dra partnern dit man vill.

Melissa Aguero ser inga problem med att träna även om vintern blir kall.

– Jag har tränat i minus 19 grader på Medborgarplatsen med Usama Aziz. Men blir snart varm.

Fakta

Två tv-profiler skapade ruffie

Ruffie skapades för några år sedan av kampsport- och tv-profilerna Musse Hasselvall och Usama Aziz.

Träningsformen kan beskrivas som en blandning av brottning och kampsport. Slag och sparkar är inte tillåtna.

Ruffie är en kombination av par-, kamp- och individuella fysövningar som ger styrka, kondition och koordination. Alla kan vara med efter sina egna förutsättningar.