De kräver bättre omklädningsrum vid Hägerstensåsens BP

Omklädningsrummen vid Hägerstensåsens BP är så ofräscha att barnen inte vill använda dem. Christina Ringqvist, Eric Entrena och Ann-Mari Carlsson från Hägersten SK är kritiska.
Christina Ringqvist, Eric Entrena och Ann-Mari Carlsson vill ha nya omklädningsrum vid Hägerstensåsens bollplan.
På Hägerstensåsens bollplan spelas varje år flera hundra fotbollsmatcher och ännu fler träningar. Det finns omklädningsrum – men de är så ofräscha att ingen vill använda dem. Nu vill Hägersten SK se en förändring.

Det är eftermiddag och på Hägerstensåsens bollplan vid Personnevägen i Hägerstensåsen pågår fotbollsträningarna för fullt. Pojkar i tioårsåldern springer runt, dribblar och passar till varandra. Ingen av dem kommer att duscha och byta om i omklädningsrummen i anslutning till planen efteråt. De vill inte ens gå på toaletten där.

– De håller sig hellre, säger Christina Ringqvist, lagledare och styrelseledamot i Hägersten SK.

Slitet, smutsigt och trångt. Foto: Johanna Kämpe

Färgen flagnar, toaletterna saknar lås

Omklädningsrummen sköts av idrottsförvaltningen. Men de har länge varit slitna med flagad målarfärg, klotter på väggarna och utan lås på toaletterna. Nu vill Hägersten SK, som är en av klubbarna som disponerar planen och omklädningsrummen, se en förändring.

– Det finns ju bra planer här. Men om de ska nyttjas fullt ut måste vi ha bra omklädningsrum. Min äldsta började spela 1999 och det har inte hänt så mycket med omklädningsrummen sedan dess, säger Ann-Mari Carlsson, som är kassör i klubben.

Omklädningsrummen luktar unket av fukt. Foto: Johanna Kämpe

Hägerstensåsens BP används främst av Hägersten SK, men även av Mälarhöjdens IK och Hägerstensåsens skola bland annat. Varje år spelas flera hundra matcher här. Dessutom används planerna vid S:t Erikscupen och på somrarna hålls fotbollsskola här.

– Då är det barn här hela dagarna. Om det regnar måste vi sitta inne i omklädningsrummen och äta och det gillar inte barnen, säger Eric Entrena, tränare och vice ordförande i Hägersten SK.

– Min son fick göra det, han tyckte att det var hemskt, säger Christina Ringqvist.

Skulle kunna bli en mötesplats

Omklädningsrummen luktar fukt, duscharna är små och golven saknar klinkers. I ett av omklädningsrummen har myror letat sig in.

Sprickor i golvet – och myror som har letat sig in. Foto: Johanna Kämpe

Fotbollsplanerna har rustats upp under 2000-talet och det har även byggts en plan för blinda. I samband med det rustades två av omklädningsrummen upp, med pengar från en fond. Men Hägersten SK vill att även de andra omklädningsrummen ska rustas upp – och ha fler omklädningsrum så att alla får plats och utrymme att förvara material som fotbollar och västar.

Det skulle inte behöva vara dyrt, säger Eric Entrena. Enklare baracker skulle räcka.

Christina Ringqvist, Ann-Mari Carlsson och Eric Entrena tror att fotbollsplanen skulle kunna bli en mötesplats för hela området. Foto: Johanna Kämpe

Han skulle också gärna se Hägerstensåsens BP som en samlingsplats i området, en plats för ungdomar att vara på och kanske ett kafé.

– Man pratar så mycket om civilsamhället. Här finns det folk som är beredda att engagera sig. Skjut till lite pengar, så har vi folk som springer.

Idrottsnämndens ordförande: ”Intressant förslag”

Johan Fälldin (C), ordförande i idrottsnämnden känner till problemet.

– Vi är medvetna om att det finns brister och att flera omklädningsrum är nedgångna. Det är inte alls bra. Det finns behov på fler ställen i staden.

Han tycker att förslaget om en barack är intressant.

– Vi tycker att det är ett intressant förslag som vi tar med oss i den budgetprocess som kommer. Det skulle ge möjlighet till en mer levande idrottsplats och en mötesplats som kan vara betydelsefull för klubbarna. Mer liv och rörlighet kan också bidra till ökad trygghet.

Men att sätta upp en barack, behöver det vara så komplicerat?

– Nej, det behöver det inte. Men ska det göras måste vi titta på hur det ser ut i budgeten. Det kan vara intressant för fler platser än Hägersten, och vi måste se vad det skulle kosta. Under alla omständigheter är det inget som vi har i budgeten i år.