Nu ska AIK gå från krisklubb till maktfaktor i svensk bandy

AIK dambandy
AIK:s bandydamer på Bergshamra IP. Efter nio raka SM-finaler tvingades laget dra sig ur elitserien inför årets säsong. Nu vill ny ordföranden, bandyprofilen Marco Engborg, göra AIK till en maktfaktor i svensk bandy – både på dam- och herrsidan.
I augusti var AIK:s bandydamer i kris och tvingades dra sig ur elitserien. In på scenen klev Marco Engborg, företagare och storsponsor i Sandvikens AIK. Nu är han ordförande i AIK bandy och siktar mot elitserien – både med dam- och herrlaget.

– Vi gör en storsatsning. Inom några år ska båda spela i högsta serien, säger Marco Engborg.

AIK:s damlag har tillhört toppskiktet i Sverige de senaste åren med 15 SM-guld varav nio sedan år 2000, men inför årets säsong var laget i kris. Många spelare lämnade för Hammarby och man tvingades dra sig ur elitserien på grund av spelarbrist.

Situationen ljusnade och efter några veckor bad AIK att återfå elitserieplatsen – men Svenska Bandyförbundet sa nej. Då hade redan Marco Engberg valts till ordförande i AIK bandy på ett årsmöte där en helt ny styrelse valdes in – mot valberedningens förslag – av 17 röstberättigade medlemmar på plats.

– Situationen i damlaget fick mig att reagera och engagera mig, säger Marco Engberg.

AIK:s damer, som den här säsongen spelar i södra allsvenskan, har fått ihop ett lag igen, berättar han.

– Vi har tagit in 13 finska tjejer plus några före detta AIK-spelare som hade lagt av men har börjat spela igen. De är inte oävna, men nu är steg ett att få ihop fullt lag och jag tror att vi ska kunna hävda oss. På sikt ska vi tillbaka till toppen, säger Marco Engborg.

Nysatsningen i AIK bandy gäller inte bara damlaget utan även herrlaget som förra säsongen hamnade i botten av division 1 östra Svealand. Här har man förstärkt rejält med 13 nya spelare varav flera meriterade och målet för året är glasklart – att gå upp i allsvenskan.

– Vi ska absolut gå upp redan i år. Sedan gäller det att förstärka ännu mer för att ta nästa steg, upp i elitserien, säger Marco Engborg.

Bland de nya namnen i laget märks bland andra Johan Willes, tidigare i Hammarby, och Martin Falk och Filip Bergman som båda har spelat i bland andra Sandvikens AIK.

I Sandvikens AIK är Marco Engborg en stor sponsor. Engagemanget i AIK innebär ingen krock, menar han.

– Det är ingen fara, det räcker åt alla!

Engborg betonar dock att han, än så länge, inte har investerat några pengar i AIK.

– Nej, det är externa sponsorer som ligger bakom. Det är ganska små pengar. Vi behöver gå från en omsättning på 700 000 till 2 miljoner. När vi går upp i allsvenskan handlar det om cirka 5 miljoner. Då blir det längre resor och fler spelare som vill ha lön.

Nu ligger isen äntligen på hemmaarenan Bergshamra IP, men under hösten har laget tränat på rink i Ritorpshallen och i bandyhallen i Uppsala. Men man har inte spelat en enda träningsmatch. Och snart är det seriepremiär (skulle ha varit redan på söndag, den 13 november, men bortamatchen mot Norrtälje har skjutits upp på grund av isproblem).

– Vi har haft fyra fem olika matcher inbokade, men motståndarna har dragit sig ur av olika skäl. Men det kommer att gå bra ändå. Killarna är bara extra hungriga! säger Marco Engborg.

Utöver säsongens sportsliga mål, att nå allsvenskan, gör AIK en satsning på sin arena Bergshamra IP.

– Vi vill bygga upp ett intresse och locka folk. Vi kör gratis inträde hela säsongen. Det ska inte vara 50 pers som kollar på matcherna utan vi vill komma upp i 400–500 och till nästa år 1 000 åskådare, säger Marco Engborg.

En flygande publikstart kan det bli nästa söndag, den 20 november, då det är hemmapremiär för AIK. Motståndare är Spånga Djurgården.

– Då vädjar vi till alla AIK-anhängare att vallfärda till Bergshamra. Spöa Djurgården vill vi ju alla vara med om varje dag i veckan. Vinner vi inte tvåsiffrigt i den matchen så blir det extra hårda träningar för killarna i veckan efter säger Marco Engberg.