ANNONS

Krislagets kassa sinar

Sparkade tränaren Patrick Hultman är inte förvånad över att Huddinge IF ligger sist i norrettan. ”Vi har alldeles för låg budget jämfört med övriga division 1-lag”. I helgen chockade Huddinge med ta första trepoängaren. Motala besegrades med 5-1.
Sparkade tränaren Patrick Hultman är inte förvånad över att Huddinge IF ligger sist i norrettan. ”Vi har alldeles för låg budget jämfört med övriga division 1-lag”. I helgen chockade Huddinge med ta första trepoängaren. Motala besegrades med 5-1.
Det är kris i Huddinge fotboll som ligger sist i norrettan. Sparkade ­tränaren Patrick Hultman är kritisk mot klubbledningen.

– Vi har varit enormt drivna i A-laget, men klubben har inte hängt med, säger han.
ANNONS

Succétränaren Patrick Hultman lyfte Huddinge IF från botten av division 3 till division 1 och etablerade laget där.

Den 4 maj tog sagan slut.

Patrick Hultman fick sparken efter fyra raka förluster i division 1 norra och ersattes av tidigare Huddingetränaren Håkan Andersson, som kom från ett jobb som sportchef i Enskede.

– Det är svårt att byta ut ett helt lag. Vi var tvungna att göra något för att vända trenden, säger Huddinge IF:s herransvarige Patrik Sandberg.

Efter tränarbytet har det blivit ytterligare 3 förluster och minus 9 i målskillnad. Försvarsspelet har kapsejsat totalt.

– Det är skrämmande. Det är väldigt billiga mål våra motståndare får, säger Peter Kelly som slutade som sportchef inför den här säsongen och i dag fungerar som marknadsansvarig i klubben.

Nio spelare lämnade klubben i fjol, sju av dem var givna i start-elvan.

– Nya spelare har kommit in, men de har inte varit på samma nivå som dem vi tappade, säger Patrick Hultman.

Han är besviken på Huddinge IF.

ANNONS

– Klubben har inte motsvarat mina förväntningar. Jag trodde att vi hade kommit upp på en bra nivå. Vi har varit enormt drivna i A-laget, men organisationen och ekonomin har inte hängt med, säger han.

Budgeten är den i särklass lägsta jämfört med de andra lagen i division 1 och det är färre personer runt A-laget idag än det var när klubben låg i division 3.

– På slutet kändes det som att jag fick driva hela A-laget själv. Jag fick köra spelarbuss, sköta snacket med kommunen om planer och en massa annat, säger Patrick Hultman.

Först var han ledsen över att få sparken efter 17 år som tränare i Huddinge IF, en karriär som inleddes när sönerna gick i fotbollsskola på Storängsvallen. Idag känns det bättre.

– Det var kanske bra att sluta, men jag tycker att klubben kunde ha skött det bättre. Det var lite dålig dialog, en chock för spelarna, säger Patrick Hultman.

Peter Kelly förstår frustrationen.

– Jag önskar att det fanns en storsponsor som gick in med en massa pengar eller att kommunen backade upp oss, som de gör i Luleå eller Umeå. Men så är det tyvärr inte, säger han.

Enligt Peter Kelly har Huddinge IF avancerat snabbt i seriesystemet, men jobbar i stort sett med samma budget som i division 3.

– Det är förstås svårt att konkurrera då, säger han.

Tills transferfönstret öppnar den 15 juli hoppas klubben på någon form av ekonomisk uppbackning för att kunna plocka in nya spelare och ha en chans att hänga kvar i division 1.

Problemet är att dessa tidigast kan bli aktuella när serien drar igång igen efter sommaruppehållet.

– Det går inte att stå på noll poäng till hösten. Det blir för tufft att vända, säger klubbens herr- ansvarige Patrik Sandberg.

Mer än hårda träningspass krävs förmodligen för att Huddinge IF ska avancera i serietabellen. Nu hoppas klubben på att få ekonomisk uppbackning för att kunna ta in nya spelare.

Fakta

Kommunens pengakran är stängd

Huddinge Fotboll har bett kommunen om ekonomiskt stöd men fått nej.

Kommunen sponsrar inte elitidrott, utan anser att exempelvis events och annonser är bättre investeringar för att placera Huddinge på kartan.

Dessutom är gränsdragningen svår eftersom det finns så många elitlag i Stockholm. Till skillnad från i Leksand exempelvis, där kommunen stöttade ”bygdens lag” med 20 miljoner kronor.

Källa: Roger Höglund, kommunikationsdirektör Huddinge