Kristofer, 79, vill aldrig sluta med basket

Kristofer Hahne instruerar flickorna i Spånga baskets F06-lag.
Kristofer Hahne instruerar flickorna i Spånga baskets F06-lag.
Kristofer Hahne.
Kristofer Hahne.
Kristofer Hahne måttar ett skott.
Kristofer Hahne måttar ett skott.
Kristofer Hahne, 79, grundade Spånga basket. 32 år senare har han ingen tanke på att dra sig tillbaka. Han  tränar fortfarande klubbens ungdomar – han till och med skjutsar vissa spelare till och från träningarna.

Klockan är strax efter fyra på tisdagseftermiddagen. Kristofer Hahne lägger en säck med bollar på golvet och går runt och drar ner basketkorgarna till rätt höjd. Flickorna i 11-årslaget ska strax ha träning. Klädda i klubbens blå linnen och shorts smyger de nästan ljudlöst in i hallen när de ser att deras coach blir intervjuad.

– Du ser vilka väldisciplinerade grupper jag har. Från första början får de veta vilka regler som gäller – och det vill de veta. Har man inga regler blir det kaos, säger Kristofer Hahne.

Bra ledare

Stina Lindgren, 10, tycker att han är bra ledare.

– Han säger bra saker och är bra på att visa, säger hon.

Är han hård?

– Njau… haha… Lite.

På vilket sätt?

– Om du gör fel säger han: ”Det var inte bra.”

Byggde upp Vikings

Kristofer Hanhe berättar att basket har ”varit hans liv sedan 20-årsåldern”. Han var med och byggde upp Solna Vikings. En förening där han var allt ifrån materialförvaltare och lagledare till ordförande och klubbdirektör.

– Mitt största intresse var ungdomsverksamheten. Där var vi pionjärer i Solna och skapade många nya ungdomslag.

Startade Spånga basket

Hans barn växte upp i Solhem. Och 1985 var han med och grundade Spånga basket som i början var en farmarklubb till Solna Vikings. Men sedan 2010 är Spånga basket en självständig klubb.

– Efter att jag slutade som klubbdirektör i Vikings vansköttes verksamheten i Spånga. Då gick jag in och med stöd av en föräldragrupp bröt vi med Solna Vikings och körde själva.

Flera landslagsspelare

Han berättar att mycket har hänt sedan dess.

– Från att ha varit en illa skött klubb med kanske 50 aktiva är vi en kvalitetssäkrad verksamhet med närmare 500 medlemmar och fyra heltidsanställda ledare. Många spelare går vidare till ungdomslandslagen.

Hallen stod tom

Men finurlighet har han gett fler barn chansen att upptäcka sporten. Som pensionär upptäckte han att Spångahallen stod tom mellan klockan 15 och 17 på vardagar.

– Då gick jag till rektorn, fick tio veckotimmar och körde igång olika grupper. Det var väldigt uppskattat. Barnen gick direkt från fritids. Föräldrarna tyckte att det var fantastiskt och kom och hämtade dem efter träningen.

I dag har klubben 80 procent av sina träningar mellan klockan 15 och 18.

– Det är ju ingen konkurrens på de tiderna eftersom de flesta övriga klubbar använder ledare som jobbar ideellt och har andra arbeten.

Vill göra något

Han är kassör i Spånga basket men alltså även ungdomstränare. Fyra dagar i veckan tränar han olika lag.

– Jag har ett stort intresse av att jobba med barn. Jag har också ett behov som pensionär att göra något.

40 timmar i veckan

Han räknar med att han lägger ner minst 40 arbetstimmar i veckan. Han skjutsar till och med spelare till och från träningen.

– Vi har ju verksamheten på olika skolor. Och på vissa skolor har vi kanske inte tillräckligt underlag men det finns intresserade på andra håll som vill vara med. Det är ett sätt att bredda gruppera och se till att väldigt intresserade ungdomar för möjlighet att träna.

”Hela mitt liv”

Han poängterar att hans engagemang är helt frivilligt.

– Basket är hela mitt liv. Jag har fyra barn som är engagerade i basket, jag har tio barnbarn av vilka tio spelar basket, tre är så duktiga att duktiga att de är kallade till ungdomslandslag. Men det handlar inte bara om min familj. Jag ser faktiskt Spånga basket som min familj. Det är alltid kul att träffa glada ungdomar och positiva föräldrar. Det är en bra verksamhet för en pensionär om man har något att bjuda ungdomen på.

Hur länge vill du hålla på?

– Jag tror kanske inte att jag håller på i 20 år till. Haha. Jag tar ett år i taget men för närvarande känner jag mig väldigt pigg och tar mig till träningarna själv. Det är väldigt roligt.

”Bra tempo”

Han samlar gruppen.

– Kul att tidningen är här! De har hört att vi har lovande basketjejer. Vi börjar med vanliga layups från den sidan. Bra tempo!

Han smäller ihop handflatorna i en dubbelklapp. Träningen är i gång.

Fakta

Tränar och kassör

Namn: Kristofer Hahne.

Ålder: 79 år.

Bor: Solna.

Aktuell: Tränare och kassör i Spånga basket. Nominerad till Mitt i:s idrottshjälte.

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta!

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är ­också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte