ANNONS

Kritik mot förbud att utse segrare i fotboll

Christian Snäcke ser både idrottsliga- som ekonomiska problem i att slopa korandet av vinnare i ungdomscuper.
Christian Snäcke ser både idrottsliga- som ekonomiska problem i att slopa korandet av vinnare i ungdomscuper.
Från 2017 får fotbollsbarn under 13 år inte spela om slutsegrar i serier och cuper.

– Blir det verklighet är det oroande, säger Christian Snäcke, sportchef i FC Djursholm som arrangerar flera cuper.
ANNONS

I många fotbollsdistrikt har serietabeller för de yngre slopats. I S:t Erikscupen är gränsen för tabellredovisning satt vid 13 år. I cuper var 10 år en rekommendation. Förrförra veckan tog Svenska Fotbollförbundet (SvFF) ärendet ett steg längre. Efter en motion har åldersfrågan diskuterats i ett år.

– Vi har fått många exempel på hur klubbar missbrukar sin uppgift genom att spelare petas, lag toppas och man avgör cuper med straffläggning. Det är inte bra för barn att utsättas för den pressen. Vi höjer gränsen för att minska hetsen runt unga barn, säger Gerhard Sager i SvFF:s förbundsstyrelse.

Lokala klubbar Mitt i talat med ifrågasätter beslutet.

– Jag anser att det är olyckligt att barn inte får tävla, säger Christian Snäcke, sportchef i FC Djursholm. Jag tror att vi generellt behöver öka kravbilden för de bästa i svensk fotboll. Det är känsligt att säga så, jag vet, men elever får betyg i sjätte klass. I andra sporter koras segrare i unga år. I fotboll ska vi gå motsatt väg, det känns fel.

Snäcke anser att klubbens cuper håller hög nivå, med match- och planvärdar som värnar om schysst miljö i och runt matcherna.

– Vi utbildar spelare. Det inkluderar allt, från vad de gör på plan till mentalitet, psyke och värdegrund. Vi anställer duktiga instruktörer för att ge barn bra fotbollsutbildning. Utbildning kostar, cupintäkter finansierar den.

Han befarar att lag avstår cuper om det blir ”träningscuper”.

– Barn tävlar. De springer sista biten till skolan för att komma först. Som fotbollsspelare vill de mäta sitt lag mot andra.

Han vet att tävlingshets och toppningar väcker starka känslor hos många.

ANNONS

– Jag tycker inte heller om hetsen, tyvärr attackeras den från fel håll med förbundets beslut. Var ska duktiga fotbollsbarn ta vägen när man tar bort deras trigger? Det är ju även bestämt att en duktig årskull inte får flyttas upp i en serie för ett år äldre, säger Christian Snäcke, som tänker söka dispens för cuper som de arrangerar.

Att enbart en av fem klubbföreträdare som Lokaltidningen Mitt i talat med ställer sig positivt till beslutet, menar Gerhard Sager tyder på dålig kommunikation inom distriktet.

– Klubbar och distriktsförbund har haft ett år på sig att klaga.

Fakta

Beslutet

Den 27 november beslutade Svenska Fotbollförbundet att segrare inte får utses i cup- och seriespel innan barnen blivit 13 år.

Beslutet ska gälla från och med 2017 och fram till dess ska Fotbollförbundet ta fram riktlinjer för hur man kan bevilja undantag.

Undantag som nämns är större internationella cuper. Mest känd av dessa är Gothia Cup i Göteborg varje sommar.

Källa: Svenska Fotbollförbundet
Fakta

Så tycker de lokala klubbarna

Bartosz Grzelak, tränare och sportchef i Frej Täby:

”Jag förstår syftet med ett förbud men det är fel angreppsvinkel. Regeln kom till på grund av att det finns föräldrar och ledare som inte kan förhålla sig till barnens villkor för tävling. Jag tycker att klubbarna bör ta ett större ansvar att utbilda föräldrar och ledare så att barnen får en sund miljö att utöva sitt fotbollsspelande”.

Pontus Johansson, ungdomsansvarig i Vallentuna BK:

”Att tabeller slopats köper jag, men att arrangera cuper utan att kora segrare känns märkligt. Så ser inte verkligheten ut. Barn tävlar i spökboll, brännboll, kull och dataspel … Man måste kunna få vara bra i fotboll också. Nu straffas barn. I stället ska ledare och föräldrar utbildas för att stävja hetsen”.

Peter Kjernholm, cupangsansvarig i IFK Österåker:

”Min son, Daniel, som har egna barn, upprörs inte alls. Jag gör det, kanske för att jag är van vid att man avslutar cuper med slutspel där ettan, tvåan och trean får pokaler. Vissa anser att målen inte ska räknas, vilka 12-åringar lurar man med det? Förbundet har fallit för föräldratryck”.

Per Wiklundh, cupansvarig i Sollentuna FK:

”Jag är för beslutet. Det är jobbigt att se unga barn utsättas för exempelvis straffläggning i en semifinal. Vinna blir för viktigt. Stämningen är gemytligare så länge det är gruppspel. Jag har dock förståelse för föreningar vars ekonomi baseras på cupintäkter. Men bjud in fler lag till större gruppspel, istället för att ha slutspel”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.