Napoleon krossade svenska rekordet på halvmaran

Napoleon Solomon
Napoleon Solomon – ny innehavare av det svenska rekordet på halvmarathon.
Turebergs FK:s Napoleon Solomon slog till med ett fantastiskt lopp i Barcelona Halvmarathon i söndags. Tiden 1:01:17 innebar en förbättring av det svenska rekordet med hela 52 sekunder.

Napoleon Solomon satsar främst på 3 000 meter hinder och loppet i Barcelona var hans första halvmara på över fem år.
Ändå slog han alltså till med ett rekordlopp i Barcelona.

Det var dock ovisst in i det sista vem som skulle få ståta med det nya svenska rekordet då Spårvägens Robel Fsiha också var med i tätklungan och hotade, men Napoleon Solomon var starkast och sprang i mål två sekunder före Fsiha.

Yolanda Ngarambe också i storform

En annan Turebergslöpare, Yolanda Ngarambe, hade också en lyckad helg. Hon har gjort en suverän inomhussäsong i USA och natten mot lördag slog hon till och vann ett 3 000-meterslopp i Boston på 8:53:97 – personligt rekord med nära 40 sekunder och hela 12 sekunder eder EM-kvalgränsen. Det är även en tid som tar Ngarambe upp som trea genom tiderna i Sverige inomhus, endast Meraf Bahta och Sara Wedlund har sprungit snabbare.

Yolanda Ngarambe

Yolanda Ngarambe har klarat Em-kvalgränsen på tre olika distanser. Foto: Åsa Sommarström

Till helgen kommer Yolanda Ngarambe till Sverige för att tävla i SM i Norrköping. Sedan väntar inne-EM i Glasgow i höran av mars, där hon nu har kvalat in på tre distanser – 800, 1 500 och 3 000 meter.