Kultmålvakten lovar segersång när IFK Lidingö vinner

Pa Dembo Touray är beredd att ge sig ut och träna. IFK Lidingös blåvita mössa sitter skönt i kylan.
Pa Dembo Touray är beredd att ge sig ut och träna. IFK Lidingös blåvita mössa sitter skönt i kylan.
Pa Dembo Touray har kultstatus hos Djurgårdens fotbollsfans. Efter varje seger sjöng Touray kampsången ”Kamala vesta”.

– Jag lovar att sjunga även när IFK Lidingö vinner!

Pa Dembo Touray är lätt försenad. Han hinner precis till träningspasset med A-laget på Lidingövallen.

– Jag har varit på Bosön och tränat våra pojklagsmålvakter och det drog ut på tiden.

35-årige Touray är ny målvaktstränare i IFK Lidingö fotboll, och dessutom målvakt i herrlaget som är nykomling i division 3.

IFK Lidingö har fått en spelare som, åtminstone hos många Djurgårdsfans, är en levande legendar. Han vaktade målet i Djurgården åren 2000–2011. Höjdpunkterna var SM-gulden 2003 och 2005.

Bjässen (198 centimeter) från Gambia hade en spektakulär spelstil och varvade superräddningar med en och annan tavla. Humöret var ofta på topp, särskilt efter segrar då Pa Dembo Touray sjöng den afrikanska kampsången ”Kamala vesta” tillsammans med supportrar eller med lagkamraterna i omklädningsrummet.

– Jag lovar att sjunga även när IFK Lidingö vinner matcher!

Efter åren i Djurgården spelade Touray i sydafrikanska klubben Santos. Han längtade efter att återvända till Sverige där sonen, brodern och flera släktingar bor. I augusti i fjol var han tillbaka och skrev på för division 1-laget Vasalund.

– Det känns mycket bra att komma tillbaka till Sverige så att jag kan få träffa min son och min familj, sa han då. Jag har varit borta i tre och ett halvt år så det räcker nu. Jag vill inte vara borta från min son något mer.

Men det blev inga matcher i Vasalund. Pa Dembo Touray drabbades av en lårskada och så var det krångel med övergångspapper från den sydafrikanska klubben.

– Jag funderade på att lägga av, men så hörde IFK Lidingö av sig och ville att jag skulle spela för dem och även jobba som tränare.

Huvudorsaken till att det blev IFK Lidingö är att klubbens sportchef Markus Karlsson var lagkamrat med Touray i Djurgården.

– Att spela i division 3 räcker för mig. Jag vill kunna fokusera 100 procent på mitt jobb som målvaktstränare.

Pa Dembo Touray säger att han alltid drömt om att bli tränare efter karriären.

– Jag har spelat på professionell nivå i 15–16 år och vill ge något tillbaka till fotbollen. Det finns så många talanger i IFK Lidingö, både målvakter och utespelare, och jag är imponerad av deras fantastiska teknik.

Tourays egen form är bra även om det var länge sedan han spelade en match. Han är fortfarande ett stort namn i hemlandet Gambia.

– För fem år sedan slutade jag i Gambias landslag, men ledningen hör fortfarande av sig och vill att jag ska göra comeback. Men jag tackar nej, det är så mycket politik i landslaget.

Fakta

26 landskamper för Gambia

Namn: Pa Dembo Touray.

Ålder: 35 år.

Bor: Lägenhet i Solna.

Aktuell: Ny fotbollsmålvakt i IFK Lidingös herrlag och dessutom klubbens målvaktstränare.

På meritlistan: Två SM-guld med Djurgårdens IF 2003 och 2005. Två guld i svenska cupen med Djurgården 2004 och 2005. 26 A-landskamper för Gambia.