Kungsängens SK ska möta Australiens landslag

Kristofer Karlsson, KSK handboll
Kristofer Karlsson in action i KSK:s segermatch (30–21) borta mot IF Swithiod i lördags.
Kristofer Karlsson, KSK handboll
Kristofer Karlsson i halv KSK-tröja och halv landslagströja.
Kungsängens SK:s herrar har slagit seriekonkurrenterna med häpnad och tampas i toppen, som nykomlingar i division 2. Och efter säsongen väntar en annorlunda utmaning. I maj ska man möta Australiens landslag i Ekhammarhallen – med egna målvakten Kristofer Karlsson mellan motståndarnas stolpar.

– Det blir svårt att möta mina lagkompisar, de känner ju mig väl. Å andra sidan så vet jag hur det skjuter. Vi får se vem som har mest fördel av det. Men det ska hur som helst bli kul! säger 24-årige Kristofer Karlsson.

Han bodde i Australien med sin svenska pappa och australiensiska mamma tills han var 4 år då familjen flyttade till Stockholm. Några år senare började han i Westermalms IF:s handbollsskola och fann sig ganska snabbt till rätta som burväktare.

19 landskamper hittills

– När man var liten ville ju alla göra mål, men jag prövade att stå i mål och märkte att man fick mycket uppmärksamhet och uppskattning där också. Så jag fortsatte i målet.

Under karriären har han spelat för en mängd olika klubbar och även ett år utomlands. Och alltså för Australiens landslag, där han hittills har gjort 19 landskamper.

– Handboll är inte så stort i Australien. Det är bara utomhussporter som är stora där. Men beachhandboll har börjat växa och även vanlig handboll lite grann i och med det, säger Kristofer.

Ser KSK som favorit

I landslaget är ungefär hälften av spelarna bosatta i Australien medan hälften är som Kristofer, australiensare i Europa. Till Kungsängen kommer dock ett lag helt bestående av spelare från Europa.

– Ja, det är lite för långt att resa. Det blir som ett läger för oss europeiska landslagsmän, och då är det bra att spela matcher också. Men några bra spelare blir det, bland annat lagkaptenen, högernian och vår främste målgörare, säger Kristofer.

Ändå ser han KSK som liten favorit.

– Ja, så måste det vara. Kungsängen har spelat ihop hela säsongen medan Australien försöker kickstarta sin säsong med det här lägret.

Historisk match

Huvudmatchen är Kungsängens A-lag mot Australien lördagen den 20 maj klockan 15. Dagen därpå klockan 13 är det klubbens utvecklingslag, BK Kungsan, som tar sig an Kristofer Karlsson och hans landsmän.

Det är första gången under KSK:s snart 40-åriga historia som ett landslag gästar Ekhammarhallen och klubben satsar stort på evenemanget. Det blir spelarinspring tillsammans med barn från pojkar och flickor 07/08, nationalsånger innan matchen, halvtidsshow av Kungsängens Kampsport och Självförsvarsförening, lottförsäljning, autografskrivning med mera. Dessutom blir det gratis inträde.

– Ja, vi vill bjuda tillbaka till våra trogna och stöttande hemmafans, säger Peter Larsson, evenemangsansvarig i Kunsgängens SK.

– Dessutom kan vi förhoppningsvis passa på att fira att vi har gått upp i division 1 tillsammans med våra supportrar, säger Kristofer Karlsson.

På väg upp i ettan

Ja, chanserna är goda. Trots att Kungsängen alltså är nykomlingar har man legat i toppen av division 2 norra hela säsongen. När fyra matcher återstår är det tre lag – utöver KSK även Boden och Täby HBK – som har ryckt. Seriesegraren går direkt upp i division 1 medan tvåan och trean går till kvalspel.

Nästa match för Kungsängen är HK SIF hemma på lördag. Därefter väntar en till hemmamatch, mot bottenlaget AIK, på onsdag den 8 mars.