ANNONS

Kurserna som gör din hund frisk och glad

Balansbollsinstruktören Sofie Duwins hund har tränat "pilates" sedan hon var valp.
Balansbollsinstruktören Sofie Duwins hund har tränat "pilates" sedan hon var valp.
Funderar du på att gå kurs tillsammans med din hund i vår? Mitti har tittat närmare på utbudet i norra Stockholm. En stark trend är friskvård. Alla hundar borde träna balansboll, tycker hundinstruktören Sofie Duwin.
ANNONS

Anti-jakt, klick & tricks, freestyle, utställning och viltspår, utbudet är enormt för den som vill förkovra sig tillsammans med sin hund i vår. Men det finns två kurser som passar alla enligt Phrida Olsson som driver Norra Stockholms Hundcenter i Arninge – Nose work och balansboll.

Explosionsartat tillväxt

Friskvård för hund är ett område som har vuxit explosionsartat.
– Det har bara sagt swosch. Det märker inte minst jag som är balansbollsinstruktör. Folk bokar in sig på kurser och kommer in och köper bollar, säger Sofie Duwin.

Instruktören Sofie Duwin belönar Sky när hon rör sig korrekt på bollen. Foto: Stefan Källstigen

Många hundägare är betydligt mer medvetna om sin hunds hälsa idag och vill förebygga skador. Vilket enligt Phrida Olsson delvis skulle kunna förklaras med två riskkapitalbolags inträde i branschen, något som drivit upp priserna på djursjukvård.

– Folk vill inte vara konvalescenta. De har planerat fram till 2018 för sina hundar, säger hon.

Sofie Duwins bordercollie Sky visar hur man beter sig ovanpå en balansboll. Hon växlar med lätthet mellan stående och sittande positioner, något som är extremt fysiskt krävande på det instabila underlaget. Hennes matte håller fast bollen mellan sina knän och tittar hela tiden så att Sky jobbar på rätt sätt. Hon får inte stå och svanka eller kuta, utan ska vara rak och fin i kroppen.

Inget nytt fenomen

Balansbollsträning för hund är förvisso inget nytt fenomen. Förr gick man till någon för att rehabilitera sin skadade hund. Nu handlar det om ren friskvård. Man går kurs för att lära sig grunderna och fortsätter sedan träningen hemma.

Alla hundar borde träna på boll för att bli starkare och få bättre bakbenskontroll, tycker hon.

ANNONS

– Det behövs i alla sporter, inte minst i agility där skaderisken är stor, säger Sofie Duwin.

Phrida Olsson tränar Nose Work med sin hund Obelix. Foto: Stefan Källstigen

Om hunden själv får välja kurs då? Ja då skulle det sannolikt bli Nose Work enligt Phrida Olsson. Det är en form av specialsök – och ny tävlingsgren i Sverige – där hunden ska markera på tre olika dofter; eucalyptus, lagerblad och lavendel, i fyra olika element; på fordon, utomhus, inomhus och i behållare.

Mental träning

– En slags hjärngympa. De får ju jobba med en naturlig instinkt, med näsan. Det älskar de flesta hundar, säger hon. Nose Work är en fantastisk mental träning som passar alla enligt Phrida Olsson.

Tillsammans med sin rottweiler Obelix demonstrerar hon hur ett Nose work-sök kan gå till. På ett par ställen i ”Lilla träningshallen” sitter möbeltassar med små droppar eucalyptus uppklistrade.

Obelix tar ett par varv i rummet, vädrar och siktar snabbt in sig på en träbänk. Utan större tvekan trycker han nosen mot möbeltassen och markerar.

– Jättebra! Du är duktig”, säger Prida Olsson och Obelix ålar av glädje under hennes händer samtidigt som han tuggar i sig godis.

Instruktörerna Phrida Olsson och Sofie Duwin med hundarna Sky och Obelix. Foto: Stefan Källstigen

– Där kan jag inte ha en hund som säger: ”Den är där någonstans’ish, den där bomben. Där måste jag lite på min hund till 300 procent, säger Phrida Olsson.

Följsam sin hund

Medan lydnadsträning handlar om att hunden ska vara följsam sin förare, handlar Nose Work om att föraren ska vara följsam sin hund. Sporten har sitt ursprung i USA och tjänstehundar som söker på minor, bomber och granater.

Studier i USA har visat att Nose Work har oerhört positiva effekter. När hundar får jobba självständigt och klara av saker på egen hand växer deras självkänsla och de blir lugnare och mer tillfreds.

– Det jag gillar är att sporten är så välkomnande och osnobbig. Nose Work bygger mycket på glädje och samarbete, säger Phrida Olsson.

Läs mer: Bjud upp din hund till dans i vår

Läs mer: Kvinnan som kan prata med problemhundar

Läs mer: Ta med jycken på löplopp i maj

Fakta

Brett utbud av hundkurser i norrort

Danderyd, Alfa Hund, Stocksund

  • Valpkurs: Teori och praktik varvas under kursen som ger en god grund att stå på. Du får bland annat lära dig inkallning, ledarskap, hundens beteende och hur du kan aktivera din hund. För att gå valpkurs bör din hund vara mellan tre och sex månader.

För mer info: http://www.alfahundidanderyd.se

Järfälla, Heart Of Gold, Jakobsberg

  • Freestyle: Välj din favoritlåt och låt din hund utföra konster och tricks till musiken. Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik och leder till bättre samarbete och kontakt mellan hund och ägare. Under kursen får deltagarna får lära sig en massa konster som sedan länkas ihop till ett program.

För mer info: http://heartofgold.se

Solna, SolnaSundbyberg Brukshundsklubb, Brotorp

  • Utställning: Kursen går igenom reglerna vid utställning, olika typer av utställningar och vilka klasser som finns. Deltagarna får träna praktiskt på vad som sker i ringen, hur man ska stå och gå, vad domaren gör, bordsträning, tandvisning och hantering.

För mer info: http://solna sundbybergs brukshundklubb

Sollentuna, Good dog of Sweden, Edsberg

  • Drop in-kurs med fokus på hundmöten och kontaktsökande: Du får lära dig att jobba med positiva inlärningsmetoder och träna vardagslydnad med andra hundar som störning. Målet är bättre kontakt och samspel mellan ägare och hund.

För mer info: https://www.facebook.com/Good-dog-of-Sweden-370320066419146/

Täby, Norra Stockholms Hundcenter, Arninge

  • Passivitet: Bränner din hund all energi på ett bräde innan ni ens kommer i närheten av tävlingsbanan? Här får du lära dig hur du hittar ”av-knappen” och får en lugn och avslappnad hund. Passivitet är en viktig del för att din aktiva träning ska bli optimal och behövs från vardagsrum till tävlingsplan.

För mer info: http://norra stockholms hundcenter

Upplands Bro, Hundsporthallen, Kungsängen

  • Inkallningskurs: Med hjälp av en klicker får du arbeta med positiv förstärkning och ingen bestraffning av något slag. Slutmålet är att hunden ska klara av att stå mitt framför husse eller matte som triggar och kastar favoritbollen rakt över huvudet på den, tillåtas springa efter bollen ett par språng och sedan tvärvända på inkallning.

För mer info: http://hundsporthallen.se

Upplands Väsby, Stockholms Hundsportcentrum, Runby

  • Rallylydnad nybörjare: Här får du lära dig grunderna i rallylydnad, en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. Exempelvis ”sitt”, ”360 grader höger”, ”slalom” eller ”skicka över hinder”. Rally betyder inte att det ska gå fort, utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens anvisningar. Under kursen läggs stor vikt vid följsamhets- och kontaktövningar. 

För mer info: http://stockholmshundsportcentrum.se

Vallentuna, Byrackan, Bällsta

  • Antijakt: Kan du inte ha hunden lös på promenaden i kvarteret eller i skog och mark för att den ger sig i väg och jagar katter eller vilda djur? I så fall är detta en kurs för dig. Här får du verktygen för att träna din hund att avbryta sina tankar på att jaga. Under kursen tränas stadga vid synintryck, samt vid dofter och ljud av vilda djur.

För mer info: http://www.byrackan.se

Vaxholm, Bogesunds Jaktgård, Röskär

  • Viltspår grundkurs: Här får du lära dig grunderna för att spåra vilt med din hund. Kursen går igenom teori kring spårning och hur man lägger viltspår. Du får prova att lägga spår och gå dem. Efter kursen ska du på egen hand kunna fortsätta träna fram till anlagsklass i viltspår. Kursen är även en lämplig förberedelse för senare kurser i eftersök.

För mer info: http://bogesunds jaktgård

Österåker, Österåker brukshundsklubb, Åkersberga

  •  Agility grund 1: En kurs som tränar upp samarbetet mellan dig och din hund. Här tränas grundläggande agility med hopphinder och tunnlar. Du får även börja träna in slalomhindret och lägga grund för kontaktfältshindren. Du kommer att få ökade kunskaper i att belöna din hund. Allt görs med glädje och fart med syfte att stärka hundens självförtroende.

För mer info: http://österåkers brukshundsklubb

ANNONS