Kurt Hamrin på sjukhus i Italien efter en stroke

Kurt Hamrin
Kurt Hamrin i VM 1958 efter sitt klassiska mål mot Västtyskland i semifinalen på Nya Ullevi.
Kurt Hamrin, en av AIK:s och svensk fotbolls största profiler genom tiderna, har fått en stroke och vårdas på sjukhus i hemstaden Florens.

– Han kan inte gå, men han har börjat röra armarna, säger Hamrins hustru Marianne till Expressen.

Det var för en vecka sedan som 81-årige Kurt Hamrin drabbades av stroke och hela familjen – fem barn och åtta barnbarn – finns nu vid hans sida för att stötta honom på plats.

Kurt Hamrin började spela fotboll i Huvudsta IS och gick sedan till AIK där han gjorde A-lagsdebut moT Hammarby IF. Det blev fem säsonger i AIK innan han 1956 flyttade till Italien där han spelade för Juventus, Padova, Fiorentina, AC MIlan och Napoli innan han flyttade åter till Stockholm 1972.

Han var Sveriges bäste högerytter under större delen av 1950- och 1960-talen och gjorde totalt 32 landskamper och 17 mål. Framför allt var han en av stjärnorna när Sverige gick till VM-final på hemmaplan 1958. I semifinalen mot Västtyskland svarade han för ett klassiskt konstmål då han på egen hand tråcklade sig igenom det tyska försvaret utmed kortlinjen och placerade bollen i nät från minimal vinkel.

Utöver VM-silver finns bland annat en titel som Europacupmästare och två cupvinnarcuptitlar på Hamrins meritlista.

Han spelade även bandy och ishockey i AIK och gjorde två landskamper i ishockey.

– Jag hoppas snart få hem honom, men det lär väl dröja ungefär 14 dagar, säger Marianne Hamrin till Expressen.