Kurvan ska bättra tiden

Med målinriktad träning och tävling på 200 meter ska vi se en snabbare Moa Hjelmer på sikt. Kanske redan i VM i Moskva som börjar på lördag. Utmaningen är att korta steget och få ökad fart i kurvan.

Stockholmstjejen Moa Hjelmer har en lång relation till kurvlöpning. Skillnaden i år är det uttalade målet att dubbla 400 med 200 på ett så stort mästerskap som VM.

Det är skillnad i hur kurvorna attackeras. Även på 400 meter, säger hon, och beskriver olikheten i att springa första och andra kurvan på sin huvuddistans. I den första accelererar hon. I den andra börjar benen bli trötta och det handlar om att hålla emot och bibehålla farten som byggts upp.

På 200 är det pang på rödbetan. I sökandet efter hur kurvan ska attackeras tycks det inte finns en ”gyllene linje” att följa.

Torbjörn Eriksson, sprinttränare i Falun och på sin tid Sveriges bästa på 200 meter, saknar i vart fall tester, diagram och data som ger sanna bilden av var man optimalt ska ligga i banan. Han tror att det finns för många variabler att skärskåda för att individanpassa ”perfekta kurvan”.

– Kortast väg är att springa vid innerlinjen. Energin det kräver är ändå inte optimalt, säger Torbjörn Eriksson.

För att motverka centrifugalkraften lutar löparen in överkroppen. Moa Hjelmer tycker att det sker naturligt. Dock betvivlar hon att det finns vinning i att förändra armpendlig och fotställning för att på så sätt motverka centrifugalkraften.

– Man vrider nog in fötterna. Automatiskt. Kunde man mäta så jobbar säkert armarna annorlunda, ändå är det inga detaljer vi tränar specifikt. Det är så individuellt. Hur man attackerar kurvan beror på vad man har för löpteknik, korta ben och hög frekvens eller långa ben och låg frekvens. Bland annat.

Moa är trygg i sin linje. Hon ligger mitt i banan, till och med lite utanför mitten för att sista tio meterna räta ut kurvan – skära ner mot inre linjen.

– Det är bästa linjen för mig. På 200 har man ingen ingång i kurvan – man är redan där – i motsats till den andra kurvan på 400 meter. På 200 är utgången viktigast.

För att öka sin fart behöver Moa ett kortare kurvsteg än på rakan.

– Det är någonting jag jobbar på. Hela tiden.

Hon tycker att hennes tränare Roland Bergman är bra på detaljer och lägga energi på att rätta till.

På Sollentuna GP i slutet av juni, tyckte ”Rolle” att Moa tappade onödigt mycket första 50. Ändå var han lugn då och är det nu.

– Moa är snabb. Är hon med i utgången av kurvan, har kontakt med konkurrenterna, vet vi hur löpstark hon är sista hundra meterna.

Ökad snabbhet på 200 ska även generera i snabbare tider på 400.

– Bättre första 200 är ett måste för att komma ner i tid på 400, säger Roland Bergman.

VM överskuggar allt 2013. När förbundskaptenen Karin Torne-klint i förra veckan presenterade VM-truppen var Moa uttagen både till 400 och 200 meter. Dagsformen avgör om hon springer 200 i Moskva.

– 400 är huvudmålet, där har jag störst chans. Går det så bra som jag hoppas kanske jag är för trött för att springa 200. Går det dåligt på 400 kan 200 ge chans till revansch. Vi får se.

Fakta

Moa började karriären med fotboll

Namn: Moa Elin Marianne Hjelmer.

Ålder: 23 år.

Bor: Farsta.

Familj: Sambon Kristian Svensson. Pappa, mamma, två bröder.

Klubb: Spårvägen FK. Idrottskarriären började med fotboll i ”Spåret”.

Meriter: EM-guld på 400, 2012. SM-guld på 400- och 200 meter sedan 2011.

Personliga rekord: 23.19 och 51.13.

Kopplar av med: Promenader med hunden Vega, titta på film.

Handarbete: Tycker om att sy, exempelvis gardiner.

Fakta

Att slicka linjen kan ge lägre fart

En bana ska vara 1,22 meter bred och varvets 400 meter är mätt 30 centimeter utanför innersta linjen.

Den effektive som slickar inre linjen skulle tjäna distans. Men det är å andra sidan risk att man tappar fart beroende på det kortare steg som det vägvalet kräver av löparen.

Vänsterbenet tar större tryck i kurvan, eftersom det högra benet springer längre och upplevs, bland annat av Moa Hjelmer, som mer ansträngt – främst efter flera träningslopp.

Att springa på banlinjen innebär enligt regelboken att löparen blir diskvalificerad.