ANNONS

Kvalfylld väntan på VM-plats

Erica Jarders 6,69-hopp i Karlsruhe i januari räckte till en VM-biljett trots att den officiella kvalgränsen för medverkan i mästerskapen var 6,70 meter.
Erica Jarders 6,69-hopp i Karlsruhe i januari räckte till en VM-biljett trots att den officiella kvalgränsen för medverkan i mästerskapen var 6,70 meter.
VM i Peking var ett fler-årigt mål så efter ännu ett misslyckande lämnade Erica Jarder förra helgen SM-staden Söderhamn i tårar.

Tre dygn senare checkade hon in på ett flyg mot friidrottslandslagets uppsamlingsläger i Japan.
ANNONS

– Det har varit galna dagar efter SM. Helt galet. Så nervöst, säger Erica Jarder.

Täbytjejen, som sedan flera år bor i Danmark, sitter på Kastrup och skrattar och fnissar om vartannat. Sommaren har handlat om att landa minst 6,70 meter bortom längdhoppsplankan. En kvalgräns som växte till en börda. Ett spöke.

– Det har gått i vågor, stundvis var det svårt att inte fokusera på längden. Och då tappar man lätt tekniken.

En teknik där hon sedan i vintras bytt från att ha varit hänghoppare till att springa i luften. Hon tycker att förändringen fungerat väldigt bra.

– Ändå börjar man ju till slut tvivla, när resultaten uteblir.

– Säsongsupplägget har handlat om att ha en formtopp till VM – och att 6,70 skulle komma någonstans på vägen. Tyvärr blev det aldrig så.

På SM förra söndagen hoppade Erica 6,54 meter. Efteråt kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Nej, usch. Det har varit så mycket känslor. Inte minst beroende på att jag känt att den där förb…längden har funnits i kroppen.

SM var dock inte sista chansen. Medveten om att det fanns ett litet halmstrå, en bakväg, reste Erica Jarder och sambon Anders Møller, tillika hennes tränare, hem till Köpenhamn.

ANNONS

De landade klockan 23.00 och gick omgående ut på nätet för att se vad som hänt i längdhoppsvärlden de senaste timmarna.

Halmstråt var Ericas 6,69 i fri­idrottshallen i Karlsruhe den 31 januari. Sedan årskiftet har IAAF (internationella friidrottsförbundet) ändrat reglerna så att inomhusresultat räknas i längdhopp. Och beroende på några konkurrenters VM-avhopp, levde drömmen om att 6,69 skulle räcka.

– Även på måndagen satt vi och kollade twitter, resultatlistor och annat. Samma på tisdagsförmiddagen som var absolut sista dagen. Då konstaterade jag att: antingen ringer det eller också inte.

Runt lunchtid ringde Mikael Norman på Svenska friidrottsförbundet. Därefter förbundskaptenen Karin Torneklint.

Båda hade samma besked. Erica erbjöds den 32:a och sista platsen till VM.

– Jag blev så himla lycklig. Är överlycklig. All vånda för en ynka centimeter. Åh, vad skönt det är. Jag ville inte ens kolla flyg innan jag fick besked. Och nu, ett dygn senare, sitter jag på Kastrup och ska till Japan, sedan till VM.

Längdhoppskvalet avgörs den 27 augusti. Trots att övriga 31 startande hoppat längre än Erica i år, ser hon inga gränser. Hon litar på tekniken och tror att alla spänningar kan släppa.

– Väl i ett VM är det liksom skit samma vad man gjort för resultat innan. Alla startar från noll. Om vi lyckats med träningsupplägget ska jag vara i toppform då.

– Jag ska ge allt.

Erica hade i månadsskiftet juni-juli lite problem med hälsenan.

– Det är inget. Jag hade känning och avstod lag-SM, men tränade bra några dagar senare. Den träningsperioden kan vara nyttig nu, säger en optimistisk Erica Jarder.

Täby IS är

Erica Jarders

moderklubb.

Är överlycklig. All vånda för en ynka centimeter. Åh vad skönt det är.erica jarder, efter beskedet om att hon fått den sista VM-biljetten för längdhoppare.

Fakta

Slog igenom i Väsby FK

Namn: Erica Jarder.

Ålder: 29 år.

Bor: Köpenhamn.

Klubb: Spårvägens FK.

Moderklubb: Täby IS som hon lämnade som 13-14-åring. Fick sitt sena genombrott under några år i Väsby FK.

Meriter: EM-brons inomhus, 2013. 10:a på VM i Moskva, 2013. Två SM-guld utomhus och fyra inomhus.

Rekord: 6,66 utomhus och 6,71 inomhus.

Aktuell: Fick internationella friidrottsförbundets sista startplats till VM I Peking den 22–30 augusti.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.