ANNONS

Kvinnan som kan prata med problemhundar

Hundviskaren Mervi Kärki kan tala med hundar på hundars eget språk, via signaler; Doglistener: Vallentuna: Kenzo: Problemhundar; Naturligt hundägarskap.
Mervi Kärki utbildade sig till hundviskare för att rädda sin hyperstressade hund Kenzo.
Hundlyssnaren Mervi Kärki har hjälpt människor från hela landet att få ordning på "problemhundar". Hemligheten? Hon pratar med hundar på deras eget språk - med signaler som härstammar från vargen.
ANNONS

Hundlyssnaren Mervi Kärki från Vallentuna har sorg. Hennes älskade blandras Kenzo har just fått somna in, 14 år gammal.

– Det är tungt. Allt jag har gjort har handlat om Kenzo, säger hon.

Bordercollieblandningen var Mervi Kärkis första hund och utvecklades till en riktig slyngel.

– Han var så nervös och aggressiv. Jag trodde att kurser var lösningen, men han blev bara mer och mer stressad, säger hon.

En fantastisk resa

Hon fick rådet att avliva Kenzo, men vände sig i stället till Jan Fennell ”The Dog Listener” som sades kunna prata med hundar på hundars eget språk.

Det räddade Kenzos liv och han utvecklades till en harmonisk hund. En fantastisk resa som vi har fått följa i Mervi Kärkis bok ”Det goda hundägarskapet – från desperation till inspiration”. I samma veva utbildade sig Vallentunabon, enligt Fennells metod, till Sveriges första rekommenderade doglistener.

De senaste tio åren har hon hjälpt hundägare från hela Sverige att få ordning på sina problemhundar, för det mesta via hemkonsultationer.

Naturligt hundägarskap

Doglistener; Hundlyssnare; Hundviskare; Kvinnan som kan tala med hundar; Hundar; Problemhundar; Jan Fennell; Mervi Kärki

Jan Fennell ”the doglistener”.    Foto: Privat

Vad innebär det då att vara hundlyssnare? Mervi Kärki beskriver det som ett naturligt hundägarskap – helt utan våld och tvång – som utgår från hundens urfader vargen och dess naturliga beteende. Jan Fennell har studerat kommunikationen i vargflocken, där de mest erfarna individerna bestämmer, och kopierat signalspråket.

ANNONS

Metodens utgångspunkt är att hundens naturliga beteende är ungefär som vargens. När hunden lämnar tiken och kommer till sin nya ägare lämnar den en flock för en annan. Utanför hemmet och på kurser möter den ytterligare flockar.

Otydliga roller

När Mervi Kärki hälsar på hemma hos en ”problemhund” visar det sig ofta att rollerna i flocken är otydliga. Kenzos nervösa aggression är typiskt för en hund som har för mycket ansvar.

– Det handlar mycket om status, om vem man är gentemot sin hund. Vi älskar våra hundar, men springer alltför ofta deras ärenden. Ger godis när de tigger exempelvis, säger hon.

Ett sådant beteende kan få oönskade bieffekter, som att hunden tror att det är hen som fattar besluten när man är ute på promenad och  bestämmer sig för att jaga allt som kan tänkas utföra ett hot mot flocken; joggare, cyklister, barnvagnar.

Mervi Kärki jobbar därför mycket med ledarskap.

– Vi måste signalera till hunden att det är vi ägare som är mest ansvariga i flocken. En hund som inte behöver ta ansvar för en situation kan lugna ner sig och bli stressfri, säger Mervi Kärki.

Trygghet och relation

Ett konkret exempel på ett naturligt hundägarskap är att i stället för att bestraffa en hund som skäller när den hör något utanför dörren, så bör man tacka hunden för dess förmåga att larma.

– Hunden ser ju inte skillnad på en inbrottstjuv och en granne, säger Mervi Kärki.

Fokuset för hennes arbete har förändrats med åren. För tio år sedan hette det: ”Kom hit och gör min hund lydig”. Nu säger man: ”Jag vill förstå min hund. Hjälp mig”.

– Det handlar inte längre om pli. Det handlar och trygghet och relation, vilket är fantastiskt, säger Mervi Kärki.

Läs mer: Kurserna som gör din hund frisk och glad

Läs mer: Bjud upp din hund till dans i vår


 

Fakta

Arbetar på en ny bok

Namn: Mervi Kärki.

Bor: Vallentuna.

Ålder: 53.

Familj: Sambo, tre utflyttade barn, två hundar och en änglahund.

Sysselsättning: Hundlyssnare.

Aktuell: Har påbörjat en ny bok ”Det goda hundägarskapet – Från valp till unghund”

Fakta

Grundkurs i Dog Listening

  • Mervi Kärki kommer att hålla en grundkurs i naturligt hundägarskap enligt Jan Fennells metod Amichien Doglistening på Scandic i Täby den 25 och 26 mars.
  • Syftet är att skapa en djupare förståelse för och om hunden, och få den att vilja arbeta för oss av egen fri vilja istället för under tvång.
  • Psykologi, beteendemönster, instinkter och värderingar hos den tama hunden, men även hos dess urfader vargen, gås igenom.
  • Deltagarna får ta del av exempel på vanliga hundproblem och hur man kan förändra oönskade beteenden på ett vänligt sätt.

För mer information se: http://hundinspiration.se

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.