Så ska kvinnor få plats i supporterkulturen

Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen
Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen hade nyligen sin andra sommarträff i Stockholm.
Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen har tagit fram guiden ”Handbok för en supporterkultur där tjejer får plats” som ett stöd för supporterorganisationer som vill utvecklas och vara mer välkomnande för kvinnor.

Handboken, som togs fram då nätverket nyligen hade sin andra sommarträff, består av en webbsida med tio steg för en mer inkluderande supporterkultur.

– Inför denna träff kände vi att vi ville få fram något mer konkret för att hjälpa supporterorganisationer att skruva sin approach för att inkludera fler kvinnor. Tanken är att skicka ut handboken till landets supporterorganisationer och vi hoppas att den ska väcka lite tankar, säger Anna Pierre, AIK-supporter och en av de som arrangerade årets möte.

Tio enkla steg

De tio stegen handlar bland annat om hur man ska tänka kring bildval, hur rolltillsättningen i en styrelse kan blir mer jämställd och hur man kan skapa sociala sammanhang för att locka kvinnor till supporterkulturen.

Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen

Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen har en webbsida där bland annat  den nya handboken finns.

– Det är inga svåra saker utan enkla tips och råd men de kan göra att fler tjejer känner sig välkomna i supporterkulturen. Att vara kvinna och supporter ses fortfarande i dag som något annat än det manliga dito. Ambitionen i det långa loppet är att sudda ut könsepitetet och bara ses som supportrar, men det kräver vissa förändringar i hur organisationer kommunicerar och agerar, säger Linda Malvén, IFK Göteborgssupporter och medlem i nätverket.

Grundades 2016

Nätverk för kvinnor i supporterkulturen grundades 2016 och syftet är att stärka kvinnor i sitt supporterskap. Supportrar från AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF,  Malmö FF, IF Elfsborg, Helsingborgs IF, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Örgryte IS och Östersunds FK är engagerade i dag.