Daniel Broberg lade grunden för SDE Hockey

Daniel Broberg mår som bäst på isen.
Daniel Broberg mår som bäst på isen.
När Daniel Broberg har snörat på sig skridskorna och kliver ut på isen mår han som bäst. I rollen som sportchef för SDE Hockey ingår en hel del istid och träningar med klubbens olika lag. Han brinner för att se unga människor utvecklas. Nu har Daniel Broberg nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.

– Oj, jag är röd om kinderna och jätteglad, säger Daniel Broberg när Lokaltidningen Mitt i ringer och berättar om nomineringen.

Daniel spelade själv hockey fram till 16-års ålder i Österåker. När han lade sin aktiva karriär åt sidan trädde en ledare fram istället. Han startade som ungdomsledare i samma klubb som han spelade i innan han som 20-åring gick till Hammarby hockey där en tränarkarriär tog form.

”Engagemang och intresset är nog två av mina styrkor”

– I Hammarby lades grunden till mitt ledarskap. Idag är jag vuxen och mycket har hänt på vägen men mina värderingar och mitt engagemang finns kvar. Just engagemang är nog en av mina styrkor. Jag brinner för att se unga människor växa och kunna ge dem en miljö där de kan utvecklas, säger Daniel Broberg.

Daniel Broberg under en träning med SDE Hockey. Foto: Malin Jochumsen.

Han beskriver idrottens värld som något mycket positivt och ett ställe där egenskaper som annars är svåra att nå kommer fram hos människor.

– När världen runt omkring en ung människa kan vara ganska rörig, svår och utmanande så känns det fantastiskt att få vara med i och skapa en miljö och vardag som upplevs stimulerande, meningsfull och utvecklande. Det är ett stort privilegium i mitt liv, säger han.

Bildade SDE

Efter tio år i Hammarby Hockey  och sedan fyra år som tränare i Hockeyallsvenskan (Oskarshamn och AIK) kom Daniel till Stocksund då det fortfarande var Stocksunds IF. Det fanns även föreningen DanderydEnebyberg. Tidigare försök att sammanföra föreningarna hade misslyckats.

Valerie Binner, som är en förälder och även den som nominerat Daniel som idrottshjälte beskriver att hans övertygelse och framsynta ledarskap skapade ett samarbete, främst mellan barnen men även bland föräldrarna. Vilket var den främsta orsaken till att dagens SDE Hockey existerar.

– Daniel är sportchef och tränare som är närvarande och en positiv förebild för alla som kommer till Stockan, oavsett om man spelar i SDE, motståndare eller en del av publiken. Han har förmågan att se såväl helheten angående föreningen och dess roll i hockeyvärlden som varje individ som han tränar och möter, säger Valerie Binner.

Daniel Broberg. Foto: Malin Jochumsen

Damhockeyn utvecklas

I SDE är Daniel sportchef sedan åtta år tillbaka. Förutom sammanslagningen har han även hunnit utveckla ungdoms- och damhockeyn i klubben.

– Det här är en jätterolig miljö att vara i. Vi har runt 500 spelare i SDE, främst ungdomar. Sedan bygger vi upp en fungerande damverksamhet där vi har runt 100 aktiva. Det är en tuff kamp men jag ser det som att SDE är en av de främsta hockeyföreningarna i Stockholm, säger Daniel Broberg.

Under somrarna jobbar Daniel även med NHL-spelare vilket utgör helheten i hans arbete. Från knatte till proffs.

”Min yrkesmässiga position är optimal”

– Jag har förmånen att arbeta med NHL-proffs vilket känns väldigt givande. I min yrkesmässiga position är det helt optimalt för mig. Arbetet med att både vara sportchef med allt vad det innebär till att träna lag gör mitt arbete komplett, säger Daniel.

 

Fakta

"En närvarande och en positiv förebild"

Namn: Daniel Broberg.

Ålder: 44.

Bor: Täby.

Familj: Sambo och två barn, 17 och 11 år.


Saxat från nomineringen av Valerie Binner:

Min 18-åriga son har spelat ishockey i Stocksund sedan han var fem år. Utan att överdriva så kan jag säga att Daniel Broberg varit en väldigt viktig orsak till min sons intresse, utveckling och även hans fina sätt med yngre spelare nu.

Daniel har förmågan att se såväl helheten angående föreningen och dess roll i hockeyvärlden som varje individ som han tränar och möter. Min son spelar numera ishockey i USA men varje gång han kommer hem känner han sig lika välkommen. En höjdpunkt för honom är alltid när han får en chans att träffa Daniel och allra helst köra ett ispass med honom. Daniel inspirerar, uppmuntrar och utmanar.

För mig är han en riktigt idrottshjälte!